След множество критики, в последните няколко години Instagram и Facebook предложиха инструменти за ограничаване на времето в приложенията им.

И двете апликации за социалните мрежи на Meta имат настройки, които позволяват да се сложи таймер - при Facebook минимумът е 5 минути дневно, при Instagram доскоро беше 10 минути.

Това е полезно както за деца, така и за възрастни, които искат да развият навика да ползват приложенията по-рядко. 

Instagram обаче е увеличил минималният лимит, който могат да си поставят потребителите, на 30 минути, съобщи Tech Crunch.

Това е направено без никакво официално обяснение, и е забелязано от потребители на платформата в последните дни.

Каква е целта на промяната? Facebook показва отскоро спад на потребители, но Instagram е един от продуктите на Meta, което продължават да имат стабилно развитие. В Instagram обаче все повече хора гледат т.нар. Reels - колекция от видеа, а не обичайните постове, което води до по-малко показани реклами. Увеличавайки минималния лимит, компанията се опитва да компенсира загубите.

Това е пореден пример за "стъпка напред - стъпка назад" в политиките на Зукърбърг. През последните години компанията е често критикувана, че знае за вредите, които употребата на платформите им причинява на подрастващите. Опитите й да вземе някакви мерки са шумно рекламирани, а ограничаването на ефикасността на мерките след това се прави прикрито.