Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена като съдия в Софийския градски съд, както самата тя поиска. Това съобщава "Лекс", цитирайки единодушно решение на Съдийската колегия на ВСС.

Днес съдиите оставиха без уважение молбата на Щъркелова (Станкова - преди да смени фамилното си име, б.р.).

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото за хакването на НАП и изтичането на данните на милиони българи преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм - по главата I от НК, която включва тежки наказания за тероризъм, държавна измяна и пр.

Делото обче още не е внесено в съда. Затова пък прокурор Щъркелова си навлече шеги, като обяви, че целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството (ясно на кого по това време), както и че част от плана е била хакването на поливните системи пред парламента, за да се опръскат ВИП гостите. Които пръскачки после се оказаха напълно "аналогови" и въобще не се ръководят от дори елементарен компютър.

Правният сайт припомня, че в края на януари Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание на член от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Прокурорката, освен отявлена любимка на Иван Гешев, е и зам.шеф на спецпрокуатурата.

Молбата ѝ първо беше разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, но решението е било отложено, докато не се произнесе Съдийската колегия.

А съдийската КАК пък предложи на колегията да не уважи заявлението на Щъркелова. Мотивите за това е, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем е възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдийската КАК.

И още:

„Предвиденият в разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ кариерен бонус за връщането на заместниците на административните ръководители на равна по степен длъжност след прекратяване на мандата им, касаят възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“, постановяват съдиите.

С оглед това КАК предлага Щъркелова да не бъде премествана в СГС.

Изобщо в спецпрокуратурата - погледнато отстрани - има вид да тече сериозно "спасяване". Важни кадри се преназначават от Прокурорската колегия на ВСС в други органи.

"Лекс" напомня, че Щъркелова не е първият спецпрокурор, който иска преназначаване в друг орган на съдебната власт. Миналата седмица Прокурорската колегия назначи спецобвинителя Кирил Пейчинов за зам.-шеф на Военно-окръжната прокуратура в София.

Преди няколко месеца пък Съдийската колегия остави без уважение молбата на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров да бъде преместен на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ в Административен съд-Габрово.