Макар да започна с несероизен акцент миналата седмица - с пръскачкте на парламента, които трябвало да бъдат хакнати, днес делото за кибертероризъм срещу трима от ТАД груп, взе неочакван обрат. Шефът на компютърната фирма Иван Тодоров, който бе пуснат под парична гаранция 100 000 лв. от Спецсъда, бе задържан в ареста с постановление на Апелативния спецсъд.

По думите на докладчика Венелин Иванов действията на тримата - Иван Тодоров (подбудител) търговския директор Георги Янков (подбудител) и Кристиян Бойков (извършител)  са целяли:

"Намаляването на доверието в социалните и финансови структури на държавата в обезпечаване нормалния ход на развитие на съвременното общество."

Другите двама обаче бяха пуснати от самата прокуратура.

Съдията като аргумент изтъкна дори разговорите на терасата на офиса, които прокуратурата разпространи в медиите. Само че на тях се вижда Георги Янков, който говори с Кристиян Бойков - а не Иван Тодоров.

Въпреки чистото минало на компютърния шеф той определи, че 

"... Лице със завишена степен на обществена опасност, в дълъг период от време е пренебрегвал закона."

Стана ясно и че за съда няма съмнение, че целта на хакването на данните от НАП е била именно "да се всее страх и смут в обществото" - както гласи членът за тероризъм.

Иван Тодоров влезе неподготвен за такава развръзка в съда. Накрая, след като прочетоха определението, че остава в ареста, той понечи да си тръгне, но съдията се развика на конвойната да го спрат и задържат. 

Преди това станаха ясни други любопитни неща от делото.

Например как обвиненият в кибертероризъм шеф на ТАД Груп Иван Тодоров бил повикан само преди 2-3 дни от прокуратурата... да им отвори, че ще  правят обиск у тях.

И той се явил и отворил.

Това изтъкна адвокат Ина Лулчева като пример, че държането му е перфектно процесуално поведение и няма намерение да се крие или да извърши друго перстъпление.

Тя даде пример и че той се прибра от Канада, където беше на конференция.

По повод разпространяването на данни от НАП, Лулчева заяви:

"Не бих искала да спекулирам, но прокуратурта разпространи лични данни на прокурори и следователи. Прокуратурата вся не по-малък страх и смут в населението. Но аз също не твърдя, че е направено със специалната цел от страна на прокурорите и следоветелите, а е плод на небрежност."

Ккато Клуб Z писа, след като всички се посмяхме на изявлението за пръскачките, на другия ден държавното обвинение разпространи свои СРС, но в тях не заличи ЕГН на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Цацаров и Делян Пеевски.

Днес стана ясно, че показания е дала и шефката на НАП Галя Димитрова - да разкаже, колко са притеснени и затруднени в задълженията си служителите след хакерската атака.

"Свидетелката, която е разпитана след завършване на отпуска й - на 31-ви, говори за затрудненията за работата на НАП които – с извинение – не са я мотивирали да си приключи отпуска по-рано", отбеляза адвокатката.

Самата прокуратура - в лицето на командированата за целта Евгения Станкова (която предивика доста шеги с изявленито за пръскачките) и колежката й Даниела Ангелова, поиска задържане под стража. Аргументите бяха, че има обосновано предположение, че Тодоров е подбудил Кристиян Бойков да извърши престъпления, с които да всее смут и страх в населението.

Те пледираха, че не са изключени и другите две предпоставки за задържане - Тодоров да се укрие или да извърши ново пресътпелние, като въздейства на свидетели.

Сред аргументите им бяха и показания на свидетел от фирмата, че Кристиян често излизал да пуши с шефа или търговския директор Георги Янков и страняли от другите.

Другото, цитирано от обвинението днес, са експертни справки от кореспонденция в Телеграм, на която Кристиян казва:

"Тая вечер НАП заминава".

Кристиян Бойков дойде в съда. Снимки Клуб Z

Интересен щрих, е че в съда дойде самият Кристиян Бойков - повикан от защитата да заяви дали е бил подбуждан от шефа си да тегли файлове на НАП или нещо друго. Съдът обаче не допусна негов разпит и той си тръгна.

И двамата с Тодоров отказаха да коментират каквото и да е по делото.

Любопитна подробност, която излезе наяве, е че разследващите прокурори са се интересували има ли фирма "ТАД груп" отношения с в. "Сега" и с фирмата на издателя му Сашо Дончев - "Овергаз".

Така или иначе Тодоров бе задържан още в съдебната зала от конвоя. Определението на АСНС е окончателно и не подлежи на обжалване.