Германският канцлер Олаф Шолц се отказва от "Северен поток 2". 

Това той заяви на обща пресконеференция с ирландския премиер Михол Мартин, който бе на визита в Берлин днес. 

"Украинският президент Зеленски заслужава нашето голямо уважение, че не се оставя да бъде провокиран, защото Путин точно това чака, за да нападне и евентуално да окупира дори цялата Украйна", заяви Шолц пред журналистите.

Той потвърди, че вече са подготвени санкции с ЕС и в рамките на деня ще ги оповестят. Още преди гласуването им обаче Германия е решила да спре „Северен поток“ 2.

"Положението към днешна дата вече е различно и затова правим нова оценка на ситуацията със "Северен поток" 2. Помолих министъра на икономиката да изтегли обратно оценката на техническата сигурност, която се очакваше, за да бъде сертифициран потокът. Звучи технически, но е нужната законова стъпка, за да не получи "Северен поток" 2 сертификация и да не бъде пускан. Министерството на икономиката ще направи анализ на енергийната сигурност на Германия в тази нова обстановка", заяви Шолц.

Според списание "Шпигел" оценката вече е била готова и е била положителна, така че е било въпрос на дни газопроводът да бъде официално одобрен.

"Важно е в тази фаза успоредно със санкциите да продължим и дипломатическите усилия, за да избегнем голяма катастрофа. Почти 80 години след края на Втората световна война ни застрашава война в Източна Европа", заяви още Олаф Шолц.