"Купувач" на България, бивш световен шампион по шахмат,  лидерът на комунистите и заподозреният отровител на Александър Литвиненко са в санкционния списък, който ЕС представи вчера във връзка с признаването от страна на Русия на двете сепаратистки републики в Украйна.

Това установи проверка на Клуб Z.

Списъкът съдържа имената на 351 депутати от руската Дума, гласували за признаването, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

По-късно от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) уточниха след запитване на Клуб Z, че става дума за тези депутати, които на 15 февруари гласуваха в Думата обръщение към президента Владимир Путин за необходимостта от признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Седмица по-късно президентът удовлетвори искането.

Санкционният списък не е огласен, тъй като предстои да бъде приет от Съвета на ЕС на официална среща или с писмена процедура.

Направихме справка в сайта на Думата на гласуването от 15 февруари. Ето някои от по-интересните личности, подкрепили призива към Путин:

Пьотр Толстой

Потомъкът на писателя Лев Толстой е депутат от управляващата партия „Единна Русия“ и е зам.-шеф на Думата. Ден след парламентарните избори през 2016 г. той заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи България.

„Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“, отговори той на въпрос какви са са намеренията му към страната ни.

Думите му предизвикаха скандал в Народното събрание. Външният министър Даниел Митов предупреди, че на депутата може да му бъде забранено да влиза у нас.

Няколко дни по-късно Толстой нарече изказването си „хумористично“, но изтъкна, че няма да се извини.

Анатолий Карпов

Депутатът от „Единна Русия“ е бивш световен шампион по шахмат. И в СССР, и в Русия той е бил „любимо дете“ на режима. Неведнъж е идвал у нас – и като шахматист, и като депутат. През 2017 г., когато дойде по покана на партия „Атака“, Карпов заяви по бТВ, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Тогавашният премиер Бойко Борисов отмени среща с него. Официално не бе спомената причина, но вероятно тя бе изказването на шамхатиста за азбуката.

Андрей Луговой

Депутатът от Либерално-демократичната партия на Русия (ЛДПР) е главен заподозрян за отравянето на агента беглец Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Двамата се срещат в хотел „Милениум“ в британската столица, където Луговой е по бизнес дела. Снпоред британските власти точно тогава Луговой е сипал полоний в чашата с чай на Литвиненко. Беглецът умира седмица по-късно в страшни мъки. Русия отказва да го екстрадира във Великобритания. Предполага се, че убийството е извършено по лична заповед на Путин.

Генадий Зюганов

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се води в опозиция, но подкрепя всички антизападни инициативи на управниците. В неговото верую е, че за постигането на партийните цели трябва да бъде използвана ленинската диалектика и сталинската практика.