Позната фамилия. Пьотр Толстой е далечен родственик на руския писател Лев Николаевич Толстой. В България стана известен в неделя вечерта, когато в репортаж на БНТ от изборите за държавна Дума в Русия той обясни пред камерата намеренията си като бъдещ депутат в политиката към България:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Преди това вече е казал и своето виждане за Европейския съюз:

"Нужна е дълбока реформа на Евопейския съюз – смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия".

Излъчените думи на Толстой по БНТ направиха впечатление и възмутиха мнозина. Позицията му обаче не трябва да бъде изненада и всеки, който е решил да потърси неговото мнение, трябва да знае точно какво ще чуе.

Пьотр Толстой има забрана да влиза в Украйна заради агресивната си защита в ефир на анексирането на Крим. Отношението му към Киев съвпада с това на най-крайните анонимни сайтове в интернет, които отричат съществуването на държавата Украйна, които твърдят, че всички украинци са фашисти, че Майданът е бил организиран от Джордж Сорос, че всички мъже в тази страна са алкохолици, а всички жени – проститутки.

Заради изказваните позиции в ефир, Толстой е включен в списъка със санкции на Украинския национален съвет по въпросите на телевизията и радиото заедно с още 48 руснаци – сред тях и Дмитрий Кисельов, който пък обещаваше в ефир САЩ да се превърнат в пепел.

Пьотр Толстой е роден на 20 юни 1969 година в Москва. Завършва журналистика. По време на войната в Чечня е кореспондент на „Франс прес“. От 1996 година е на екран – започва като водещ в ТВ6 на Борис Березовски, когото по-късно Владимир Путин прогонва от Русия.

След като собственик на ТВ6 стана олигархът Березовски, Пьотр Толстой сменил местоработата си заради несъгласие с новата политика на канала“, пише днес в официалната биография на сайта на журналиста-политик Толстой.

От 2005 година става лице Первий канал. Върхът на телевизионната му кариера са предизборните дебати през 2011 и 2012 година – съответно преди вота за парламент и президент – които Толстой води.

Обичайното очакване за безпристрастност на журналиста в тази роля не е изпълнено, както казва отново официалният сайт на Толстой.

"В своите публични изяви Пьотр Толстой нееднократно се е изказвал в подкрепа на курса на президента на Русия Владимир Путин и е демонстрирал открита патриотична позиция“.

Официалната му биография разкрива и моменти от детството му, когато живеел заедно с баба си и дядо си.

„Любящият внук с удоволствие помагал на старите в дома, ходил до магазина, препрочитал цялата библиотека на дядо си. Умните и добри книги изградиха основите на характера му и го научиха да обича семейството си, града си и Родината си“.

На предизборния му плакат има само един слоган:

„Заедно с президента“.

Биографията му потвърждава, че това е бил водещ принцип и досега.

През 2012 година Владимир Путин го препоръчва за член на Обществената палата на Руската федерация. От началото на тази година Пьотр Толстой влиза във Висшия съвет на управляващта партия „Единна Русия“. Явява се на предварителните избори, а вчера печели и депутатско място от Югоизточния район на Москва.

Преди това заслужава доверието.

През ноември 2011 година в предаването на Толстой се излъчва репортаж от излизането на Владимир Путин на ринга след мача между Фьодор Емеляненко и Джефри Монсън. Тогава всички в залата чуват освиркване към тогавашния премиер, но на зрителите това е спестено.

Водещият Толстой обяснява, че освиркването не било насочено към Путин:

    „Ако хоата, които сега активно изразяват своето недоволство на воля в интернет, се съберат в една стая и при тях влязат президентът и премиерът, то те няма да демонстрират и една десета от своята отчаяна смелост и елегантната си гражданска позиция, която се лее в блоговете“.

    Нарича всички критици на управлението „интернет-криминална публика“, определя участниците във форумите като параноици, които не познават страната си. Опозиционерите обвинява, че се „поддават на меншевизъм“.

    И т.н.

    Пьотр Толстой е известна фигура и думите му пред БНТ не могат да бъдат изненада. Той е като познат магазин, в който винаги знаеш какво ще намериш.