Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че е отменил плановете си за среща с руския външен министър в Женева по-късно тази седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред репортери Блинкън заяви, че действията на Русия показват, че Москва не приема сериозно дипломацията като път за разрешаване на кризата. Поради тази причина той съобщи, че е отменил срещата си в четвъртък с външния министър на Русия Сергей Лавров.

Повтаряйки думите на президента Джо Байдън, Блинкън заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на украинския район Донбас е нарушение на международното право, а разполагането на руски войници там представлява "началото на инвазия".

Държавният секретар същевременно посочи, че запазва надежда за мирно преодоляване на кризата чрез дипломация, но добави, че не смята, че една среща с Лавров ще бъде продуктивна в този момент.

По думите на държавния секретар речта на руския президент Владимир Путин, с която той призна независимостта на двете сепаратистки области на Украйна, и изказванията му по-късно през деня са "дълбоко обезпокоителни" и показват, че Путин смята Украйна за "подчинена".

САЩ и съюзниците им ще продължат да засилват санкциите, ако Русия засили агресията си спрямо Украйна, заяви още Блинкън след разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон.