"В Специализираната прокуратура бяха образувани няколко досъдебни производства, които след това бяха обединени в ДП №.... /2019 г. Разследването по това ДП умишлено бе насочено в грешна посока, за което уведомих Инспектората към ВСС.

Сигналът ми оттам бе препратен към главния прокурор на РБ г-н Иван Гешев и всичко приключи там."

Това се твърди в писмо на общинския съветник от Козлодуй Юлиан Тошев до МВР. Според него той безуспешно се борил от 2018 г. да сезира прокуратурата за нарушения в общината, ръководена от кметицата Маринела Николова (след законови промени, инициирани от ГЕРБ и т. нар. "патриоти" от есента на 2017 г. кметовете също станаха контингент на спецпрокуратурата и съда, б.р.).

Също така, твърди той, множество сигнали до компетентинте органи е подавала и Мария Маркова - тя пък е бивш зам.шеф на общинското предприятие "Комунална дейност". Нейните активности приключли с това, че по едно съвпадение през лятото на 2019 г. били подпалени двата й автомобила. И това според подателя не било разследвано адекватно и завършило без разкрития.

Тошев пише, че през 2019 г. ГДБОП също сезирала обвинителите на ул. "Черковна". Мнението на антимафиотите от МВР било, че има данни за престъпление по чл. 321 НК - организирана престъпна група, а изпратеното към хората в червени тоги представлявало 20 стр. сезираща справка и 2 тома материали. После антимафиотите пращали допълнителни данни към водещия разследавнето следовател.

Прокурорите обаче прикрепят това към вече образуваното досъдебно производство, споменато по-горе.

Тошев, който застава с името си, твърди още, че:

"Разследването... се води целенасочено  по начин, по който да бъдат прикрити престъпленията, извършвани от години от една и съща група лица, свързани със злоупотреби с публични средства на Община Козлодуй. При установяването на фактическата обстановка тенденциозно се избягва моментът, в който са налице данни за извършвана престъпа дейност по чл. 321 от НК. 

Свидетелите, които се разпитват, не им се дава възможност да изложат всички свои преки и косвени възприятия, а са заставени да отговарят на конкретни въпроси, които са странични и нямат съществено отношение..."

Той допълва в жалбата си, че - напротив, фактите са лесно проверяеми и доказуеми.

"Разследването именно затова се води в друга посока... Повече от очевидно е, че всички чакат "зелена" светлина от Главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев." 

Общинарят моли още да не се неглижира случаят.

Пред Клуб Z той потвърди, че е автор на сигнал до МВР. Както и че се касае за публичноизвестни поръчки за озеленяване, за ремонт на колите на БКС и др. По думите му кметицата надвишава границата над 30 000 лв. за малка обществена поръчка, но въпреки това не провежда търгове.

Същото установила и АДФИ, която по думите му е съставила 28 акта на общината, ръководена от Николова.  

Дотук - ясно: малка община, големи интереси, може пък просто да си имат зъб хората и да се клеветят?

ГДБОП обаче също потвърждава, че са пратили в Спецпрокуратурата данни, касаещи според тях организирана престъпна група за безстопанственост (чл. 219 от НК). Провели и две работни срещи със следователката.

Разпоредени са били ОИМ - оперативно-издирвателни мероприятия.

БОП-аджиите казват, че допълнително изпратили до следствения отдел на Спецпрокуратурата 4 писма и посочват вътрешните номера и датите им - от 18 май до 16 септември 2020 г., съдържащи класифицирана информация (най-вероятно СРС, б.а.).

ГДБОП заключава, че от проверката им изводът е, че описаното в сигнала от Юлиан Василев Тошев "отговаря на обективната действителност".

И пишат:

"Въпреки наличната последователна активност от страна на служителите от РСБОП - Враца провеждани оперативно-издирвателната дейност (така пише в оригинала, б.р.) и декларираната готовност за съвместна активна работа, липсва съдействие и отговор от страна на водещите разследването по ДП... по описа на Следствен отдел на Специализирана прокуратура".

Какво отговарят от прокуратурата?

На запитване на Клуб Z днес от Специализираната прокуратурата стана ясно, че досъдебно производство всъщност има. То е съвршило като събиране на доказателства и се чака произнасяне на прокурор. 

Ето и пълния текст на отговора:

"Септември 2019 г. в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Козлодуй. Досъдебното производство е образувано по сигнал на гражданин, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления от кмет и заместник-кмет на Община Козлодуй. Впоследствие са подадени два идентични сигнала, които са обединени към първоначално образуваната прокурорска преписка.

Обединението се извършва, за да се спази принципът „не два пъти за едно и също нещо“, което означава, че не може да се провеждат две разследвания за едно и също твърдяно престъпление.

Компетентният разследващ орган по цитираното дело се явява следовател при Следствен отдел на Специализираната прокуратура на основание чл. 194, ал. 1, т. 2а от НПК във връзка с чл. 6, ал. 1, т. 32 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с чл. 411а, ал. 1, т. 4, б. „к“ във връзка с чл. 411в ал. 1 и ал. 2 от НПК.

Специализираната прокуратура е постановила на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансова инспекция на Община Козлодуй. Финансовата инспекция е приключила и материалите по нея са приобщени към досъдебното производство.

Към днешна дата разследването е приключило и предстои произнасяне на наблюдаващия прокурор."

Иначе кметицата на Козлодуй Маринела Николова е известна - през февруари 2020 г. медии пишат, че е глобена от КПКОНПИ с 45 хил. лв. Тя има собствени 87 дка земеделски земи. Дала ги под аренда на фирма на местен бизнесмен, за да ги обработва със срок на договорите до 2027 г.

След това обаче община Козлодуй, представлявана от Николова, сключила 9 договора за наем на общински земи със същата фирма, която обработва и нейните собствени. Общата им площ е 2250 дка. Преди да се стигне до посписване на договори, са проведени търгове и фирмата ги спечелила за 4 г.

“Кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя”, казват от КПКОНПИ, като имат предвид личните ѝ договори с фирмата. Конфликт на интереси е установен за всеки от 9-те договора за наем на общинска земя - по 5 хил. лв., или общо 45 хил. лв.

Иначе Николова от ГЕРБ буквално "мачка" в атомната община - тя е кмет от 2015 г., когато печели изборите за първи път с 53%. Преизбрана е през 2019-а със 76%, отново на първи тур.