ЕС затваря кръга около Владимир Путин. Съюзът ще наложи санкции срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу и над 20 лица и образувания. Така по всичко изглежда, че руската агресия е постигнала немислимото - принудила е ЕС да се разрови дълбоко в себе си, докато открие политическия си "гръбнак". Колко дълго ще го съхрани - само времето ще покаже.

В Америка злодеят на деня се казва Доналд Тръмп. През почти цялото си 4-годишно управление в Белия дом републиканецът бе критикуван за това, че симпатизира на Владимир Путин. Днес ексцентричният бизнесмен остави настрана всички съмнения по този въпрос, като обяви действията на руския държавен глава в Украйна за "гениални" и "разумни". Прогнози е рано да се правят, но ако Тръмп действително възнамерява да се кандидатира на президентските избори през 2024 г., то той със сигурност ще открие, че голяма част от сънародниците му не са толкова впечатлени от стопанина на Кремъл.

"Ако искате силна държава, тя трябва да работи заедно с гражданите си". Това обяви премиерът Кирил Петков. Той спази обещанието си и посети протестите на "Възраждане" срещу COVID мерките пред Министерския съвет... преди да бъде заглушен от освирквания, призиви за "Оставка" и нелицеприятни обиди. Накрая министър-председателят поздрави демонстрантите, че протестират, тъй като "протестът е важен метод на комуникация" и си отиде.

На заседанието си днес КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев. Събев е обвиняван, че е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на фирмата се припокрива с неговите правомощия като министър. Производството е по постъпили сигнали и по.... медийна публикация в Afera.bg. Да знаете, че това по никакъв начин не са "изрезки от вестници" и не е редно да критикувате съвестната работа на антикорупционната комисия с толкова несъществен аргумент.

За финал, ако се окажете тираджия на борда на горящ ферибот в Йонийско море, имайте благоразумието да проверите дали шофьорската ви книжка е с вас, преди да ви евакуират. Ще си спестите едни 70 лв., които родният КАТ просто е задължен да прибере. Чл. 81 от Закона за българските лични документи гласи, че подлежите на глоба от 30 до 200 лв., ако си загубите български личен документ или ако не уведомите властите за неговата липса в 3-дневен срок. Пътната полиция е принудена да следи за спазването на закона. Все пак в нашата страна той стои над всички.