ЕС налага санкции срещу част от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин заради признаването на самообявилите се сепаратистки републики в Украйна.

Те са включени в два списъка и ограничителните мерки срещу тях влязоха в сила в момента на публикуването им през нощта на 23 срещу 24 февруари..

Първият списък е от 27 лица и образувания, Вторият включва всички 351 депутати от руската Дума, гласували на 15 февруари обръщението към Путин да признае т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Самият Путин не фигурира в нито един от двата списъка. Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел оправда липсата му с необходимост от полета за резервни действия.

още преди публикуването на списъците в добре информирани и авторитетни западни медии изтекоха редица имена.

 
На първо място е министърът на отбраната Сергей Шойгу. Мотивът е, че под неговото и на други хора командване руските войски са провели военни учения в незаконно анексирания Крим и са се разположили по границата с Украйна. Министърът носи крайната отговорност за военните действия срещу Украйна.

Шойгу е най-високопоставеният руски представител в новите санкционни списъци на ЕС. Той е и сред потенциалните наследници на Путин, ако той някога реши да се оттегли, изтъква „Политико“.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу е най-високопоставеният санкциониран руски представител.

 

Санкционирани са и командващите различните родове войски. Това са Олет Салюков (сухопътни войски), Сергей Суровикин (въздущно-космически сили, т.е. ВВС), Николай Евменов (военноморски флот), както и Игор Осипов – командващият Черноморския фрот, който има база в анексирания Крим.

Мерките ще засегнат още двама членове на правителството – министъра на икономическото развитие Максим Решетников и вицепремиера Дмитрий Григоренко.

В списъка фигурира Антон Вайно – шефът на президентската администрация. Той е деен участник във вземането на решения на Кремъл в сферата на сигурността.

Под ударите - готвачът на Путин и "гласът" на Лавров

Санкциониран е и Евгений Пригожин, известен още като „готвача на Путин“. Той финансира Частната военна кампания „Вагнер“, чиито бойци се прочуха със зверствата си в различни страни на Африка, както и в Сирия. Пригожин е спонсор и на Агенцията за интернет изследвания, известна като фабриката за тролове, базирана в Санкт Петербург. На самата агенция също са наложени санкции. ЕС санкционира също така майката на путинския "готвач" Виолета Пригожина и съпругата му Любов Пригожина.заради ролята им в свързаните с него компании.

От пропагандаторите са санкционирани Мария Захарова – говорителката на руското външно министерство, известна с пиперливия си език, журналистката Маргарита Симонян – главен редактор на англоезичния канал на кремълската телевизия RT, и телевизионният водещ Владимир Соловьов.

Санкционирани са също така три руски банки, свързани с държавата – „Россия“, ВЕБ.РФ и Промсвязбанк, Наказан е и председателят на ВЕБ.РФ, бившият първи вицепремиер Игор Шувалов.

Този списък е отделен от този, който включва 351 руски депутати, призовали на 15 февруари президента Владимир Путин да признае т.нар. ДНР и ЛНР.

Съветът на ЕС одобри днес пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае за независими единици районите на Донецка и Луганска области в Украйна, които не са под контрола на правителството в Киев, и последвалото решение за изпращането на руски войски там.                                                                              

„Такива решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, международните ангажименти на самата Русия и ескалират още повече кризата“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Какво включва пакетът

• Целеви ограничителни мерки.

В съществуващите рамки на санкциите ЕС ще разшири ограничителните мерки за всички 351 депутати от руската Дума, подкрепили на 15 февруари обръщението към президента Владимир Путин да признае независимостта на самообявилите се ДНР и ЛНР. Мерките се отнасят и за 27 висши представители и образувания, изиграли роля в подкопаването или заплахата за териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна. Става дума за хора, вземали решения, като членове на правителството, замесени в незаконна дейност – банки, бизнесмени и олигарси, подкрепящи финансово или материално дейности в ДНР и ЛНР или облагодетелствани от тях. Това са също така висши военни, изиграли роля в нахлуването и дестаблилизиращите действия, и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на сметките и забрана за финансиране на вкараните в списъка лица и образувания. Отделно на засегнатите лица се забранява да влизат в ЕС или да преминават транзит през неговата територия

Сред включените в списъка 351 депутати са зам.-шефът на Думата Пьотр Толстой, който искаше да купува България, бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, Андрей Луговой – главен заподозрян за отравянето на беглеца Александър Литвиненко, лидерът на комунистите Генадий Зюганов, легендарната състезателка по фигурно пързаляне Ирина Роднина, знаменитият хокеист Вячеслав Фетисов и други. Това установи още вчера проверка на Клуб Z.

• Ограничение на икономическите връзки с неконтролираните от украинското правителство територии в Донецка и Луганска области

Мерките са насочени срещу търговията от двете територии с и от ЕС. Така ще се гарантира, че отговорните за случилото се ще почувстват икономически последици от своите агресивни и незаконни дейности. Забраняват се вносът на стоки от тези територии, налагат се ограничения върху търгтовията и инвестициите, свързани с определени сектори, забрана за туристически услуги и на износа на определени стоки и технологии.

• Финансови ограничения

Съветът реши да наложи секторна забрана да финансиране на Руската федерация, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможността за достъп на руската държава и правителство до капиталовите и финансовите пазари на ЕС целта е а се ограничи финансирането на агресивната политика.

Същевременно Брюксел призовава Москва да се откаже от признаването на ДНР и ЛНР, да се придържа към ангажиментите си, да се подчинява на межународното право и да се върне на масата за преговори в нормандски формат и на Тристранната контактна група.

ЕС призовава останалите държави да не следват примера на незаконното решение на Русия да признае самообявилите се републики.

Европейските лидери на спешна среща в Брюксел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика за утре вечер извънредна среща на лидерите на страните членки в Брюксел. На нея ще се обсъждат последните събития в Украйна, опазването на основан на правила международен ред, как Русия да бъде държана отговорна за деянията си и помощта за Украйна и нейния народ.

„Използването на сила и силовата промяна на граници нямат място в XXI век“, пише Шарл Мишел в своето писмо-покана.