Светът е изправен пред голяма опасност във връзка с украинската криза, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч по откриването на заседание на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Гутериш разкритикува действията на Москва по отношение на Украйна и призова Русия да изтегли войските си и да спре да дестабилизира региона.

"Решението на Русия да признае така наречената "независимост" на Донецка и Луганска област и последвалите признаването действия са нарушения на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и са несъвместими с принципите на Хартата на ООН", изтъкна генералният секретар.

На заседанието думата взе и украинският външен министър Дмитро Кулеба, който заяви, че Украйна не е заплаха за Русия.

"Украйна никога не е планирала и не планира военна операция в Донбас", каза украинският министър. "Началото на пълномащабна война в Украйна ще е краят на световния ред, който познаваме", предупреди Кулеба, като призова държавите, членуващи в ООН, да не признават независимостта на Донецка и Луганска област. "Русия следва да намери пътя обратно към дипломацията. Тя следва да изтегли войските си и да спре да дестабилизира региона. Ние искаме мир", изтъкна Кулеба.

Той призова "за бързи, конкретни и решителни действия" за предотвратяване на войната, предаде Би Би Си.

Кулеба каза, че светът е на критичен кръстопът в историята и действията му в този момент ще бъдат определящи за бъдещите десетилетия.

Той припомни, че всички сме чели за грешките, направени от политиците в навечерието на двете световни войни и призова страните да не ги повтарят.

Руските обвинения, че Украйна ескалира напрежението са абсурдни, каза Кулеба.

"Руските изявления са възмутителни и ужасяващи и отиват далече отвъд заплахите срещу Украйна", каза той.

Кулеба се позова на телевизионното обръщение на Путин в понеделник вечер, в което руският президент каза, че Украйна няма право да съществува.

"Всеки, който мисли, че преувеличавам, трябва само да изгледа тази ужасяваща реч", каза той.