Ако нещо ще се случва от военна гледна точка в Украйна, това ще бъде в близките дни. Има един прозорец от две-три седмици, през който Русия може да предприеме по-мащабни действия, след което климатът и теренът се променят и няма да го позволят.

Това прогнозира пред "Тази сутрин" по Би Ти Ви бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

"Апетитът на Путин не може да бъде заситен. Той може само да бъде спрян. Той не може да излезе от тези т.нар. републики без да води бойни действия. Няма гаранция, че някъде би спрял", обяви специалистът.

Според него в близко бъдеще Кремъл може да се насочи към държавите от Прибалтика, Румъния и България.

"Путин е самодържец - каквото каже, това се случва. Подписват му (в Държавната дума) празен чек и му дават право да прави каквото си пожелае. Той може да бъде спрян само с единен отговор на демократичния свят".

Тагарев изтъкна, че с ескалацията на напрежението възможностите за маневриране на Путин са силно ограничени.

"Той може да подготви руската икономоика да действа в условия на санкции". 

Бившият министър посочи, че санкционираните от Байдън две руски банки може и да изглеждат като малка стъпка. Но според него съвсем скоро в санкционния списък на САЩ могат да попаднат "почти всички руски банки".

Тагарев отбеляза, че не бива да се подценяват способностите на украинските войски.

"Атакуващата страна винаги има предимство, но е ясно, че украинската армия не е това,което преставляваше през 2014 г. Тя е много по-подготвена, по-добре въоръжена и много по-наясно какво трябва да прави".

Тагарев изрази съжаление заради липсата на обща декларация в България против руската агресия.

"Проблем има и при част от управляващите. Очевидно е, че Русия има политическо и медийно влияние, което затруднява намирането на единен отговор", заяви той. "Ние водим политика: "Хем сме в НАТО, хем не сме".