САЩ се предупредили Украйна, че широкомащабно руско нападение срещу нея може да се очаква всеки момент, пишат водещи международни медии, позовавайки се на източници от американското разузнаване и от Пентагона.

Според тях руските сили по границите на Украйна са 100 процента налични и готови, а 80 на сто от тях се придвижени в предни позиции и готови за атака при заповед за това.

Американските служби очакват руско нахлуване от няколко страни с цел  да бъде завладяна столицата Киев.

Администрацията на Джо Байдън е информирала украинския президент Владимир Зеленски за разузнавателни сведения, според които Русия се готви да извърши пълномащабно нахлуване в съседната страна в рамките на следващите 48 часа, предаде "Нюзуик", позовавайки се на служители на американското разузнаване.

„Президентът на Украйна е предупреден, че Русия много вероятно ще започне нахлуване в рамките на 48 часа според американски разузнавателни данни“, е казал пред изданието американски служител с пряка информация по въпроса.

„Освен това“, е добавил американският служител, „докладите от наблюдатели на самолети показват, че Русия е нарушила украинското въздушно пространство по-рано днес, с полети на вероятно разузнавателни самолети за кратък период от време над Украйна“.

С подобни заглавия, цитирайки източници от Пентагона, излязоха тази вечер и "Файненшъл таймс", Си Ен Ен, Би Би Си и други американски и международни медии.

Пентагонът смята, че Русия може да започне пълномащабна инвазия в Украйна непосредствено, след като руската армия позиционира 100 процента от войските и оръжията, необходими за голяма атака срещу страната, пише "Файненшъл таймс".

„Путин и неговите сили са толкова готови, колкото могат да бъдат“, казва пред вестника висш служител на отбраната на САЩ. „Те повишиха своята готовност до точка, в която са буквално готови да тръгнат сега, ако получат заповед . . . Могат да тръгнат всеки час."

Източникът казва още, че 80 процента от руските сили в региона са се преместили на предни позиции, което означава места в Русия и Беларус на от 5 до 50 километра от украинската граница.

Служителят добавя, че Русия вече е позиционирала повече от 20 военни кораба в Черно море, включително 10 десантни десантни кораба.

„Тези кораби ги има по една причина и тя е да пренасят жива сила на сушата“, казва той.

Източник, близък до правителството на Зеленски, също е потвърдил пред "Нюзуик", че е получено такова предупреждение, но е отбелязал, че за трети път за месец Киев получава предупреждение да се подготви за предстоящо широкомащабно нападение, заповядано от руския президент Владимир Путин.

„Със сигурност е възможно“, е казал източникът. „Путин не може да държи толкова много войски на полето още дълго.“

Пентагонът очаква руски въздушни удари, крилати ракети и наземно нашествие, според служител на американското разузнаване, цитиран от "Нюзуик".

Информацията е била потвърдена от втори служител на американското разузнаване, който е подчертал всеобхватния характер на военната операция, която Пентагонът очаква от Русия.

Служителят е казал пред изданието, че нахлуването ще включва не само натиск от контролирания от промосковските бунтовници район Донбас на изток, където в понеделник бяха изпратени допълнителни руски части, наречени от Москва "миротворци", но също така и голям удар към столицата Киев от северната граница с Беларус, където руските войски наскоро удължиха съвместни учения със своя съюзник.

 
Вторият служител на САЩ е казал, че операцията ще започне с кибератака, последвана от наземна нахлуване, което вероятно ще стане през нощта. И двете официални лица обаче твърдят, че плановете на Русия могат да се променят в зависимост от ежедневните събития.

Друг източник, който е участвал в конферентен разговор на Съвета за национална сигурност на САЩ във вторник, е потвърдил пред "Нюзуик", че Белият дом е гледал "невероятно песимистично" на прогнозата, че руското навлизане в Украйна ще се ограничи до подкрепяните от Москва бунтовнически републики. Този източник също е прогнозирал инвазия вероятно в рамките на 24-48 часа.

Малко след като в "Нюзуик" са разбрали за тези оценки на САЩ, уебсайтовете на министерството на отбраната, министерството на външните работи и на други институции в Украйна внезапно са станали недостъпни, което е знак за възможна мащабна кибератака.

"Нюзуик" припомня, че САЩ предупреждават от седмици, че Русия е в състояние да извърши нападение по всяко време при безпрецедентното струпване на нейни военни сили близо до границите на Украйна, а Байдън каза в петък, че е "убеден", че Путин вече е взел решението да го направи.

След като в понеделник Путин призна самообявилите се проруски републики в Източна Украйна и изпрати там военни сили, Държавният департамент и Белият дом съобщиха, че уговорените "по принцип" срещи между държавния секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров, както и между Байдън и Путин, вече не са в дневния ред, отбелязва изданието.