Руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в източна Украйна тази нощ. Малко след изказването на президента, експлозии се чуват в украинската столица Киев, а Интерфакс съобщава за огнестрелни гърмежи до главното летище на града.

Около 7 сутринта в Киев се чуват сирени за въздушна атака. Според местните в Twitter, SkyNews, и екип на NPR в града, експлозиите са били в покрайнините, не в центъра на града. Експлозии има и в Харков, Одеса, Мариупол, по всяка вероятно са атакувани летищата до градовете.

Въоръжените сили на Русия няма да нанасят никакви авиационни, ракетни или артилерийски удари по украинските градове, обяви РИА Новости, позовавайки се на данни от руското министерство на отбраната. Вместо това операцията ще включва атака срещу военната инфраструктура, противовъздушната отбрана и бойната авиацията на Украйна, както и украинските военни летища (които често са с двойна употреба и като цивилни, б.р.).

По-късно Ройтерс потвърди, че Русия е изстреляла ракети срещу няколко украински града.

"Путин започна пълноразмерна инвазия на Украйна. Мирни украински градове са под атака", написа външният министър на страната Дмитро Кулеба в Туитър. "Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Сега е моментът да се действа"

CNN излъчи кадри от украински митничар на границата с Беларус, които показват влизане на танкове в страната:

Живо излъчване със звук от центъра на Киев:

Кадри в Twitter пък показват колони от автомобили на евакуиращи се от украинската столица:

Тази нощ в специално изявление Путин обяви, че ще се провежда "специална операция за защита на Донбас". По негови думи, отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“. Той призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома. Русия не планира да окупира украински територии или да нанася вреди на интересите на Украйна, а защитава сама себе си от "тези, които са взели Украйна за заложник".

Ако има намеса отвън в ситуацията, Русия ще отговори незабавно, добави той. 

"Целта е защитата на хората, хкоито в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“, каза още руският президент.

Путин подчертава и способностите на Русия като ядрена сила, макар и при загубата на значителна част от потенциала си след разпада на СССР.

"В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор", каза Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви военно положение в Украйна. Той обяви, че страната има нужда от подкрепата на Запада - оръжия, но и хуманитарна подкрепа. Зеленски призова също така населението да остане по домовете си.

"Ние сме силни. Готови сме на всичко. Ще победим", заяви още Зеленский.