Великобритания обяви новата порция от санкции за Руската федерация. Пакетът е изключително тежък, включва няколко точки и бе представен лично от премиера на страната Борис Джосън. 

На първо място - Великобритания отрязва достъпа на банковата си система на абсолютно всички големи руски банки. Това ще попречи на руските финансови институции да получат достъп до стерлинги и клирингови плащания през системите на Обединеното кралство. 

Специално бе изтъкнато, че пълен санкционен удар ще понесе близката до Кремъл VTB банка. Буквално около час след изявлението на Джонсън, акциите на банката се сринаха с невероятните 41,66%. 

Лондон забранява и възможността на руски компании и държава да набират финансиране и дълг от пазарите на Великобритания. 

Замразяват се активите на нови 100 физически и юридически лица. Засега техните имена не са ясни. 

Влиза в сила и забрана на руската държавна авиокомпания "Аерофлот" да каца на територията на Великобритания. 

Обединеното кралство спира и износа на високотехнологични продукти към Русия, износа на оборудване за петролни рафинерии и спира временно лицензите за износ на всички продукти, които могат да се използват и за военни цели. 

Джонсън заяви и че предстои ограничаване на депозитите, които руснаци могат да правят в банковата система на Кралството. 

Премиерът не отрече и че изключването на Русия от системата SWIFT все още е на масата, макар че информацията досега е, че няма да се стигне до тази стъпка. 

Освен това - идентични санкции ще бъдат наложени и на Беларус, заради участието й е акта на агресия срещу Украйна. Киев призова за това ЕС днес, но още няма европейска позиция по темата.

В началото на своята реч пред Камарата на общините, Джонсън обяви, че Великобритания обещава да се противопостави на "виелицата от лъжи и дезинформация в Кремъл".

Ударът на Лондон е може би най-тежкият досега. 

В същото време руският президент Владимир Путин обяви, че е очаквал "ограничения" пред руската икономика, но и е страната му е предприела мерки да се защити. 

Въпреки това Путин призова бизнеса да работи заедно с правителството и за "солидарност".

Канада санкционира министри на Путин

Не закъсня реакцията и на канадското правителство на Джъстън Трюдо, което обяви, че разширява наказателната си акция към още 58 лица и организации от Русия, включително и към членове на кабинета на Владимир Путин. Освен това Отава ще санкционира и паравоенната организация "Вагнер" - публично известна група за нападателните акции на Москва по целия свят. 

Очаквано - под санкции попадат и всички големи руски банки, имената им обаче тепърва ще бъдат съобщени. 

Днес Трюдо заяви, че Канада ще даде приоритет на молбите за имиграция за украинци, които искат да се спасят в страната и че пуска специална телефонна линия за всеки, който има спешни въпроси относно имиграцията. 

"Путин предприе ужасяваща, непровокирана атака срещу Украйна - суверенна нация. Той изложи ненужно на риск живота на невинни хора, наруши международните договори, подписани от Русия и създаде най-голямата заплаха за европейската стабилност след Втората световна война", заяви днес канадският премиер.