Предстоятелят на Украинската православна църква – Московска патриаршия Киевски митрополит Онуфрий се обърна към гражданите на Украйна и към президента на Русия Владимир Путин. В думите си духовникът определи руската военна агресия като "бедствие" и призова Путин да спре братоубийствената война, която нарече "повторение на греха на Каин"*, защото нейната основа е завистта.

Забележителното тук е, че владика Онуфий всъщност е човекът на синода на Москва в Киев - той е каноничният владика, признат от Русия, независимо от политическата независимост на Украйна.

Вселенският патриарх Вартоломей неотдавна призна отделна от него автокефална Украинска православна църква, която не се признава от Москва.

Извън спора Онуфрий (светско име Орест Владимирович Березовски) е изключително авторитетен и обичан духовник от православните и от двете страни.

Сайтът Dveri.bg публикува целия текст на обръщението:

"Като предстоятел на Украинската православна църква се обръщам към всички граждани на Украйна. Случи се бедствие. За голямо съжаление Русия започна военни действия срещу Украйна и в това съдбоносно време ви призовавам да не се поддавате на паниката, да бъдете мъжествени и да проявите любов към своята родина и един към друг. Преди всичко ви призовавам за усилена покайна молитва за Украйна, за нашата войска и нашия народ, моля ви да забравите взаимните разпри и недоразумения и да се обединим от любов към Бога и нашата родина.

В това трагично време ние изразяваме своята любов и подкрепа към нашите воини, стоящи на пост, които опазват и защитават нашата земя и нашия народ. Бог да ги благослови и да ги пази!

Като отстояваме суверенитета и цялостта на Украйна, ние се обръщаме към президента на Русия и молим веднага да бъде спряна братоубийствената война. Украинският и руският народ са излезли от Днепърския купел на кръщението и войната между тези народи е повторение на греха на Каин, който от завист уби своя роден брат. Такава война няма оправдание нито у Бога, нито у хората.

Призовавам всички към здрав разум, който ни учи да решаваме земните проблеми чрез взаимен диалог и взаимно разбиране, и искрено се надявам, че Бог ще ни прости нашите грехове и Божият мир ще се възцари по нашата земя и в целия свят“.

---

* Бел. ред.- Каин убива невинния си брат Авел от завист. Това е и първото убийство в човешката история, описано в книга "Битие" на Библията