Съветник на украинския президент каза, че Украйна е загубила контрол над изведената от експлоатация атомна електроцентрала в Чернобил след ожесточена битка, предаде АП.

Михаил Подоляк, съветник на президента Владимир Зеленски, каза, че състоянието на съоръженията на централата - погребаният в бетонен саркофаг аварирал реактор и хранилището за ядрени отпадъци - не е известно.

Ядреният реактор в тогавашна съветска Украйна избухна през април 1986 г., изхвърляйки радиоактивни отпадъци над цяла Европа при най-тежката ядрена катастрофа в света досега. 

"След абсолютно безсмислена атака на руснаците в тази посока не може да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна“, отбеляза Подоляк.

Има ли реална опасност за нова авария? Рискът е минимален, но има един обект в зоната, който е особено уязвим - новата арка от неръждаема стомана за 1,7 млрд. долара, платена основно от САЩ и около 30 други държави. Тя бе построена през 2016 г. с цел да намалява разпространението на радиоактивен прах.

Работници, които живеят в близкия град Чернобил на ротации, поддържат инфраструктурата, която ограничава пострадали реактор. Кой ще прави това в следващите дни не е ясно.