Полицейски патрулки плътно са обградили Паметника на Съветската армия в София тази вечер, показва снимка на Боряна Пандова във фейсбук. Според наши читатели, поне 6 автомобила пазели известния и като Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА).

Вероятно вътрешното министерство се опасява, че монументът може да бъде подложен на посегателства след бруталната руска агресия срещу Украйна днес. Стотици протестираха пред руското посолство в столицата.

В коментарите потребители на фейсбук предлагат направо правителството да нареди танкове пред паметника. 

През 1993 г. Столичният общински съвет, доминиран от групата на СДС, взема решение за премахване на ПСА. В този момент обаче опитите за реализиране на решението остават напразни, въпреки многократните призиви на политици от различни цветове този паметник да бъде демонтиран и преместен в специално обособен парк за символи от времето на тоталитаризма. През годините всички кметове, включително настоящата Йорданка Фандъкова, досега са избягвали изпълнението на решението.

Неведнъж паметникът е бил боядисван или изрисуван от противници на режима на Владимир Путин, което е водело до един и същ сценарий - протестна нота от руското посолство до МВнР, писмо от МВнР до Столичната община да охранява и почисти паметника, защото е на нейна територия.

Наскоро Руската федерация се опита да получи и безвъзмездно ПСА и терена му.

Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург обаче отсъди - в дело срещу България за осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинова, боядисали друг паметник през 2013 г. - че това е от легитимно упражняване на свободата на изразяване. Присъдата противоречи на това право, залегнало в член 10 от Конвенцията за правата на човека.