Паметникът на Съветската армия в Бургас, известен като Альоша, осъмна с надписи "Путин е убиец". С червен спрей са изписани Катин, Гладомор, Гулаг, Белене - знакови имена, свързани с проливане на невинна кръв.

Ръцете на съветските войници, които държат оръжия, са оцветени в червено.

На протест днес пред паметника се бяха събрали няколко украинци и руснаци, противници на режима на Владимир Путин. Те обясниха, че обсъждат как да помогнат на украинците, които в момента бягат от войната.

„В момента заминават предимно жени и деца. Обсъждаме как да им помогнем, когато пристигнат на българската граница. Трябва да организираме транспорта, както и да осигурим къде да бъдат настанени“, обясни Александра, цитирана от "Дарик нюз".

Събралите се открекоха да имат нещо общо с надписите на паметника, но обясниха, че разбират хората, които по този начин изразяват емоциите си.

В събота следобед (26 февруари), в Бургас, се подготвя голям протест против нападението на Украйна. 

Полицейска охрана имаше в четвъртък вечер около Паметника на Съветската армия в София, по-известен като МОЧА. Днес кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков съобщи във фейсбук, че ще инциира процедура по преместването на спорния монумент от центъра на София. 

В Пловдив - солидарност с Украйна

В Пловдив пък областният управител Йордан Иванов обяви акция за солидарност с Украйна.

Тази вечер стената на Античния театър в централния град ще бъде оцветена в цветовете на украинския флаг. Това ще се случи в 19 ч.

"Подкрепа за суверенна Украйна", написа Йорданов в профила си във фейсбук.