Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обеща: още днес задейства процедурата по премахването на Паметника на Съветската армия (ПСА) в съответствие с взетото още през 90-те години на миналия век решение за това.

Трайков обяви намерението си в профила си във фейсбук, като иронизира управляващото мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), че се оправдавало за бездействието си по внесения от "Демократична България" доклад, защото нямало районен кмет.

"В заседанието на Столичния общински съвет (вчера), управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на "Демократична България" за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! 

Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", посочва по повода кметът, избран от листата на "Демократична България" (ДБ).

Докладът на ДБ бе внесен още през 2020 г. В него се посочва, че Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА), както е известен монументът сред желаещите демонтирането му, няма статут на войнишки паметник и не е обект на международни документи. Няма и статут на единична недвижима културна ценност. Припомня се направеното по поръчка на Столична община социологическо проучване през 2014 г., според което стотици хиляди софиянци са категорично за демонтиране на ПСА и не желаят "Княжеската градина" да бъде доминирана от въпросния монумент. Предложението е той да бъде демонтиран и преместен върху държавен терен извън централната градска част на град София.

 "Българската държавна и общинска власт изразходват огромен ресурс за охраняването на този монумент във вид на жива охрана - авто и пеши патрули плюс периодични обходи от полицейски инспектори, както и денонощно видеонаблюдение", подчертават още от ДБ в контекста на фактът, че МОЧА често става обект на изразяване на мнение от граждани, разбирай - често изрисуван.

Написаното преди две години в този доклад е приложимо и буквално днес. Както Клуб Z писа вчера, заради руската инвазия в Украйна от вчера ПСА се пази от патрулки.

Иначе, през 1993 г. СОС, доминиран от групата на СДС, взема решение за премахване на монумента. В този момент обаче опитите за реализиране на решението остават напразни, въпреки многократните призиви на политици от различни цветове този паметник да бъде демонтиран и преместен в специално обособен парк за символи от времето на тоталитаризма. През годините всички кметове, включително настоящата Йорданка Фандъкова, досега са избягвали изпълнението на решението.

Неведнъж паметникът е бил боядисван или изрисуван от противници на режима на Владимир Путин, което е водело до един и същ сценарий - протестна нота от руското посолство до МВнР, писмо от МВнР до Столичната община да охранява и почисти паметника, защото е на нейна територия.

Наскоро Руската федерация се опита да получи и безвъзмездно ПСА и терена му.

Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург обаче отсъди - в дело срещу България за осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинова, боядисали друг паметник през 2013 г. - че това е от легитимно упражняване на свободата на изразяване. Присъдата противоречи на това право, залегнало в член 10 от Конвенцията за правата на човека.

И още искания

Новината, че кметът на "Средец" започва процедура по демонтирането на МОЧА поднови и едно друго искане на граждани на столицата - за демонтирането на съветския паметник и на бул. "Черни връх". Адресат е кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, който, апропо, преди две години започна дискусия именно за този монумент, като влезе и в противоречие с руското посолство.

В групата "Константин Павлов - кмет на район "Лозенец"  днес се появи призив към кмета за премахването на съветския паметник при парка на "Черни връх", по същия начин както ще бъде демонтиран паметникът на ПСА. В разразилата се дискусия някои отбелязват, че моментът (а именно - руската инвазия в Украйна) не е подходящ за такива действия и демонтажът трябва да се обсъди в по-спокойни времена. Други са за незабавно премахване. Трети отбелязват, че става въпрос за костница, като разговорът прелива в това колко точно руски войници са загинали у нас.

Преди две години "Свободна Европа" писа за бронзовите войници на "Лозенец", разказвайки за инициативата на Павлов за преместването му в музея на социализма. По думите на кмета общинските документи пазят различни наименования на паметника - на места е наричан костница, на други - паметник на загиналите от рани бойци и командири от съветската армия.

Иначе днес и Павлов е коментирал вчерашните обяснения на управляващото мнозинство в СОС по отношение на МОЧА: