Русия е изхвърлена от Съвета на Европа, засега временно, решиха министрите на страните-членки на организацията. 

"В съответствие със Устава на Съвета на Европа Комитетът на министрите реши днес да прекрати правата на представителство на Руската федерация в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея с незабавно действие в резултат на въоръжената атака на Руската федерация на Украйна.

Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните конвенции на Съвета на Европа, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда, а жалбите, подадени срещу Руската федерация, ще продължат да бъдат разглеждани и решавани от Съда. Спирането не е окончателна мярка, а временна, оставяйки каналите за комуникация отворени", пише в официалното изявление на организацията, чията централа е в Страсбург.

Преди да излезе това съобщение, италианският външен министър Луиджи ди Майо съобщи, че Русия е изхвърлена окончателно от Съвета на Европа.

Зам.-председателят на руския парламент - Думата, Пьотр Толстой, заяви, че Русия остава най-голямата европейска държава, без която Съветът на Европа е невъзможен и ненужен.