Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна. Но няма да налага санкции срещу Русия.

Това заяви в петък в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"В съответствие с политиката си на спазване на нормите на международното право и на неприкосновеността на границите, Република Сърбия предоставя пълна и принципна подкрепа за спазването на принципите на националния суверенитет на Украйна. Като страна, която е опитала западните санкции в близкото минало, Сърбия вярва, че в момента въвеждането на санкции срещу която и да е държава, нейни представители или икономически субекти не е в неин жизнен, икономически и политически интерес", каза Вучич, четейки от документ, приет от Съвета за национална сигурност на Сърбия.

Вучич подчерта, че страната му зачита нормите на международното право, защото "това е най-добрият начин да защити себе си, своята страна, своите интереси, нейните принципи".

Сърбия уважава традиционното приятелство и не забравя нито това, което се случи през 2015 г., нито това през 1999 г., нито в годините преди тази (украинската) криза", сподели той.

Президентът предположи, че "никой няма да хареса нашето решение напълно"

"Република Сърбия искрено съжалява за всичко, което се случва в Източна Европа. Русия и Украйна винаги са били приятелски страни за Република Сърбия, а сръбският народ смята руснаците и украинците за братски народи. Ние възприемаме смъртта на всеки човек в Украйна като истинска трагедия", посочи той.

Вучич обяви, че Сърбия временно спира ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори.

"Въз основа на принципа на сръбския военен неутралитет и като се има предвид ужасния натиск, на който е подложена на Сърбия, необходимо е да се прекратят всички планирани учения на сръбската армия".

Лидерът призова да се гарантира сигурността на всички сръбски граждани, които се намират в Украйна. Той също увери, че Сърбия е готова да предостави хуманитарна помощ на страната.