ЕС замрази сметките на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, обяви върховнният представител за външната политика Жозеп Борел.

Решението е взето само за едно денонощие, след като е било предложено вчера на извънредния Европейски съвет в Брюксел. Днес зелена светлина дадоха министрите на външните работи, които се събраха също на извънредна среща.

„Не съм тайна служба и не съм посветен в тайните на богатствата на Путин и Лавров и не е моя работа. Има хора, които ще се погрижат за това“, отговори Борел на въпрос.

Причина за мерките е руската агресия в Украйна.

Заедно с Путин и Лавров в списъка са депутати от Думата, подкрепили тази агресия. Там са и членове на руския Съвет за сигурност. В него има 26 руски граждани, за които Борел не знае дали са олигарси. Но те са свързани с руския финансов сектор, не са държавни представители и са се облагодателствали от войната в Украйна.

Путин става едва вторият лидер на европейска страна, санкциониран от ЕС, изтъкна Борел. Първият е беларуският президент Александър Лукашенко, един от най-близките съюзници на Путин.

Ще бъдат санкционирани и беларуски представители, сътрудничили на руската агресия. ЕС няма да спре дотук.

Засега няма решение за изключване на Русия от разплащателната система SWIFT. Подобна стъпка обаче може да бъде предприета в следващите дни. Всичко зависи от поведението на Москва и единодушието в ЕС.

Съветът одобри и предложение за мерки срещу всички, оказващи значителна икономическа подкрепа и имащи значителна икономическа роля в подкрепата на режима в Москва.

Днес са одобрени санкции в няколко сфери, сред които енергийният и финансовия сектор, както и във визовата политика.

„На първо място, режем достъпа на русия до капиталови пазари, до акциите на руските компании. Така забраняваме листването на временни услуги по отношение на дяловете на руските държавни компании на борсите в ЕС. Също така значително ограничаваме хинансовите потоци от Русия към ЕС“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

Тези санкции според него ще бъдат насочени към 70 на сто от руската банкова система и ключови държавни предприятия, включително такива в сферата на отбраната. Това ще оскъпи руските разходи по заемите. А това означава увеличаване на инфлацията и постепенно износване на индустриалната база на страната, съответно и привличане на по-малко чужди инвестиции.

Борел бе категоричен, че ЕС не наказва руския народ. Той приветства смелостта на хората, излезли на протести в 58 руски града срещу нашествието в Украйна.

„Ние правим разлика между Кремъл и Русия. Путин не е руският народ“, категоричен бе първият дипломат на Брюксел.

Накрая Жозеп Борел изтъкна значението на информационната война, която води Русия. От най-високо място в Москва текат лъжи и дезинформация. Украинскиет президент Володимир Зеленски бива наричан военнопрестъпник и нацист, използва се думата „геноцид“ с цел оправдаване на нахлуването в страната. Целта била да се предотврати геноцидът на Зеленски срещу рускоезичното население в Донбас. Заплашват, че ще направят същото като в Нюрнберг – да изправят пред съда отговорните за геноцида.

„Срещу този вид дезинформация трябва да се води битка, тя трябва да бъде развенчавана и ограничавана“, смята Борел.

Има риск да пострадат и други съседни на Русия страни. ЕС трябва да помага на Грузия и Молдова, но също така да засили вниманието си към Западните Балкани, където може да има провокации. Особено заплашена е Босна и Херцеговина. Борел обяви решението си да мобилизира в тази страна 500 военнослужещи от операция „Алтея“. Това е военната мисия на ЕС в Босна, осигуряваща прилагането на Дейтънското споразумение.