През изминалата нощ сирените за въздушна тревога отново огласяха украинската столица Киев, превърнала се в призрачен град заради въведения комендантски час, който ще е в сила до 08,00 ч. в понеделник, съобщи Държавната служба за специални комуникации, цитирана от БТА и Франс прес.

Руските сили продължиха настъплението си за "затваряне на кръга" около Киев, след като приключиха прегрупирането си на северния фронт, съобщи снощи украинската армия.

Украински сили са задържали мъж, заподозрян за шпионин на Москва рано сутринта в неделя.

 

Метрото на Киев не работи и служи за бомбоубежище на столичните жители.

Сателитна снимка показва придвижване на руски сухопътни сили до селото Нова Каховка.

Удари поразиха петролна база близо до населеното място Василкив, на около 30 км югозападно от Киев, при което избухна огромен пожар. Поразен беше и газопровод във втория по големина украински град - Харков, казаха от службата за специални комуникации.

Според информационна агенция УНИАН тръбопроводът е бил взривен от руските войски, но това не може да бъде потвърдено от независим източник, отбелязва ДПА.

Съобщава се за успешно напредване на руски части към южния град Херсон след ожесточени боеве. Има информация за тежки боеве и в района на Луганск и в околностите на Киев.

Каска с дупка от куршум в околностите на Киев

 

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като политизирано решението за замразяване на членството на Русия в Съвета на Европа, предаде ДПА.

Това е ново доказателство, "че Съветът на Европа е загубил независимостта си, станал е послушен инструмент на западния блок и неговите сателити", заяви Захарова. Според нея организацията е приложила "двоен стандарт".

Без Русия Съветът на Европа би загубил причината си да съществува, добави тя.

"Ще определим следващите си стъпки в близко бъдеще", подчерта говорителката в Туитър.