Руски войски са успели да пробият украинската отбрана и да влязат във втория по големина град на страната Харков, предаде агенция УНИАН.

Потребители на канала Телеграм споделиха кадри на руски войници, вероятно от частите със специално предназначение (спецназ) по улиците на града.

В един от постингите се вижда горящ руски бронетранспортьор.

Властите потвърдиха пробива и призоваха гражданите да не излизат на улиците.

Украински сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков, заяви областният управител Олег Синегубов.

"Леки военно-транстпортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън", заяви Синегубов.

В последните два дни украинската армия оказваше ожесточена съпротива на руската атака пред Харков и нанесе значителни загуби на противника.

Руските сили са блокирали градовете Херсон и Бердянск и са установили контрол над Геническ и летището Чернобаевка близо до Херсон, съобщи на брифинг днес говорителята на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Южният град Нова Каховка е превзет от руски войски, каза тази сутрин неговият кмет. Това е малък град, но стратегически разположен на река Днепър. Неговият кмет Владимир Коваленко съобщи, че руските войски са завзели изпълнителния комитет на града и са премахнали всички украински знамена от сградите.

Анализатори отбелязват, че настъплението на Русия от юг е било едно от найуспешните досега.

В същото време шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши, че американските санкции срещу Русия могат да доведат до падане на Международната космическа станция, предаде в."Украинская правда".

"Ако блокирате сътрудничеството с нас, кой ще спаси МКС от неуправляемо отклонение от орбитата и падане на територията на САЩ или Европа? -  написа твърдолинейният пропутински политик в Туитър. -

Има и вариант за падане на 500-тонната конструкция в Индия и в Китай. Вие искате да ги заплашита с такава перспектива? Над Русия МКС не лети, затова всички рискове са ваши. А вие готови ли сте за тях? Господа, вие когато планирате санкции, проверявайте този, който ги генерира, да не е болен."