Украйна вече има достъп до сателитен интернет по програмата на Илон Мъск Starlink - след като си го поиска.

Снощи вицепремиерът на страната Михайло Федоров пусна в Туитър:

“Илон Мъск, докато ти се опитваш да колонизираш Марс - Русия се опитва да окупира Украйна!

Докато ракетите ти успешно се приземяват от космоса - руски ракети атакуват украински цивилни. Молим те да осигуриш станции на Starlink в Украйна и да призовеш адекватните руснаци да се изправят."

Няколко часа по-късно Мъск отговаря:

"Услугата Starlink е активна в Украйна. Още терминали са на път."

Официалният канал на Украйна в Twitter отговаря като между приятели:

"Благодаря, оценяваме го."

Защо Украйна се нуждае от Starlink?

Проектът на Илон Мъск цели да осигури достъпен интернет на труднодостъпни места по света. Вече 1459 сателита оперират, планът на дъщерната компания на SpaceX е в следващите години да качи още десетки хиляди в орбита.

Друго предимство на Starlink е, че терминалите са изключително лесни за активиране - просто трябва да се поставят някъде, където има видимост към орбита и да се включат - за под час те се самонастройват сами и осигуряват солидна интернет връзка.

Поради инвазията на Русия в Украйна части от страната вече имат проблеми с интернет връзката. Бойните действия, ракетите и стрелбата по всяка вероятност ще навредят сериозно на наземната интернет инфраструктура.

Руската армия най-вероятно ще се опитва и целенасочено да ограничава интернет връзката в страната. Но да спре сигнал от космоса е почти невъзможно.