В 12:45 ч на 27 февруари Харков е напълно контролиран от украинските сили.

Това заявяват местните власти. 

Според областния управител Олег Синегубов врагът е напълно "деморализиран", тече чистка по улиците. Предават се цели групи по 5-10 човека, зарязват колите си където сварят.

Руска военна колона попаднала на украинска блокада в Харков. Видео Туитър

Според РБК, цитираща губернатора, руснаците се предават "дори ако видят само един представител на Въоръжените сили на Украйна".

Кореспондент на "Телеграф" е писал, че шофира из Харков и споделя, че все още има спорадични стрелби, но че украинците са овладели положението. Това се потвърждава и от журналист от "Икономист"

Сутринта светът се събуди с новината, че войските на Путин са навлезли дълбоко в североизточния град, който е втори по големина след столицата Киев.

По същото време днес Владимир Путин благодари на руските специални части в телевизионно обръщение, публикувано на сайта на Кремъл, предаде Ройтерс.

Той заяви, че силите за специални операции "изпълняват героично своя военен дълг" в Украйна.

"Героичните традиции на спецназа са залегнали във вековната история на нашата армия. Те бяха създадени по време на Великата отечествена война, продължени и укрепени в Афганистан и в много горещи точки, по време на ликвидирането на терористичните групировки в Северен Кавказ и Сирия", каза Путин, цитиран от ТАСС.