С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки, експерти от Министерство на електронното управление, съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи.

Това съобщиха рано тази сутрин от Министерството на електронното управление на страната, водено от Божидар Божанов. 

Според информацията на министерството, по електронен път са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.

Освен това България взима комплексни мерки за защита на критичните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

Припомняме, че от няколко дни - от началото на руската инвазия над суверенна Украйна, социалните мрежи в България са залети от проруски коментари, много от които идват от очевидно фалшиви профили. Появяват се и множество нови "информационни" сайтове, провеждащи дезинформационна кампания, подкрепяща руската позиция.