Най-популярните руски спортисти се обявиха срещу войната и за мир в публични изявления в последните дни.

“Бил съм в много държави още от юноша, а вече и като професионалист и съм изцяло на страната на мира. Искам да помагам да има мир по целия свят, бъдейки тенисист, рече Даниил Медведев, който от утре (понеделник) ще оглави световната ранглиста на мъжкия тенис. -

Не лесно в последните дни с новините, които идват. В такива моменти си даваш сметка, че тенисът не е най-важното.”

Медведев загуби от Рафа Надал на полуфинал в Акапулко. Той имаше сложни отношения с публиката по време на Откритото първенство на Австралия, като си тръгна огорчен, тъй като феновете бурно подкрепяха Надал в драматичния финал в Мелбърн, а някои пречеха на него. 

Тогава той емоционално заяви, че би жертвал дори най-големите турнири, за да играе в родината си. Медведев от тийнейджър живее във Франция - родителите му са IT специалисти със свой бизнес, освен това е бил в големи академии.

В същия дух се изказа и втората ракета на Русия Андрей Рубльов, който спечели два турнира поред, вторият в Дубай вчера.

“Без война, моля”, написа той на обектива на камерата след победата си над поляка Хуберт Хуркач на полуфинал.

“Не моят мач беше важен, това си казва човек в моменти като този, рече по-късно на брифинга Рубльов. - Не мачът ми е това, което ме кара да се тревожа, а ставащото в момента. А то е ужасно.

Даваш си сметка колко важно е да има мир по света и всички да се уважаваме, да бъдем обединени, без значение какво ни разделя. Трябва да се грижим за нашата планета и един за друг. Това е най-важното.”

Най-кратък, но и най-категоричен бе Карен Хачанов, който написа в инстаграм: "Не на войната, No War", като приложи руското и украинското знаме едно до друго.

А руският футболен национал Фьодор Смолов (“Динамо” Москва) публикува, отново в инстаграм, думите “Нe на войната”, придружени с емотикони на украинския флаг и разбито сърце.

Александър Овечкин, една от най-големите звезди на Националната хокейна лига на САЩ и Канада, спокойно отговори на няколко въпроса за войната след последния мач на “Вашингтон Кепитълс”, на който е капитан. Но личеше, че търси думите и се чувства неудобно.

“Ситуацията е тежка. Имам много приятели в Русия и Украйна, семейството ми е в Русия. Жалко е, че виждаме още една война. Надявам се, че всичко ще свърши скоро и ще има мир по целия свят”, започна нападателят.

Последва въпрос от репортер дали Ови, както го наричат отвъд океана, продължава да подкрепя Владимир Путин, с когото се е снимал и играл хокей.

“Ами, той е моят президент. Но сега мога да кажа, че аз не съм в политиката, аз съм спортист. Както казах, надявам се всичко да приключи скоро. Трудно е в момента и за двете страни. Искам всичко да свърши възможно най-скоро. Аз нямам контрол върху тази ситуация”, отговори Овечкин.

№8 има 1383 точки (гол плюс пас) в НХЛ, заема 24-то място във вечната ранглиста на реализаторите и е най-напред от всички руснаци. Той има добри шансове да подобри един от най-великите рекорди на Уейн Грецки - по отбелязани голове. Овечкин (36 г.) е със 762 към момента, а канадецът приключи с 894.

Накрая Алекс Овечкин завърши със следното: 

"Моля, без повече война. Няма значение кой е в тази война. Русия, Украйна… Различни страни… Живеем в свят, в който трябва да има мир и да сме добре.”