ЕС ще затвори небето си за всички самолети, притежавани, регистрирани или контролирани от Русия.

Това съобщиха в извънредно изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Мярката ще бъде предложена на свикания за тази вечер извънреден Съвет „Външни работи“.

Това е безпрецедентна стъпка. Друга подобна мярка ще бъде спирането на двете главни медии на Кремъл – телевизия RT и канала „Спутник“.

Също тази вечер Борел ще предложи оказването на военна помощ за Украйна – още една безпрецедентна мярка в историята на ЕС.

Всички притежавани, наети или контролирани от руски физически или юридически лица въздухоплавателни средства, вече няма да могат да кацат и да излитат от летищата в ЕС. Това важи и за частните самолети на руските олигарси, изтъкна Фон дер Лайен.

Жозеп Борел ще предложи допълнителен санкционен списък с имената на олигарси.

„Ще санкционираме елита на режима на Путин, които се облагодетелстват финансово от системата“, заяви той.

„Притежаваните от държавата RT и „Спутник“, както и филиалите им вече няма да могат да разпространяват своите лъжи, за да оправдаят войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз“, каза още Урсула фон дер Лайен..

Затова се разработва механизъм за забрана на тяхната „отровна и вредна дезинформация в Европа“.

Ще бъде наказан още един агресор в тази война – беларуският президент Александър Лукашенко. ЕС ще наложи ограничителни мерки на най-важните сектори на икономиката в Беларус. Това ще спре износа на проукти - от минерални горива до тютюн, дървени материали, цимент, желязо и стомана. Ще бъде забранен износът на стоки с двойна употреба за страната, както стана и с Русия. Така ще бъде избегната възможността да бъдат заобикаляни мерките срещу Русия.

Ще бъдат санкционирани и беларуските представители, помагащи във военните дейности на Кремъл.

Както и снощи, Фон дер Лайен заяви, че най-важните руски банки ще бъдат изключени от платежната система SWIFT.

Жозеп Борел ще предложи по-късно днес две спешни мерки за помощ за Украйна по силата на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Става дума за доставката на смъртоносен материал за украинската армия, както и за гориво, защитно облекло и медицински продукти.

„Падна още едно табу. Това е табуто, че ЕС не осигурява оръжия в една война. Да, доставяме, защото тази война  изисква нашето ангажиране, за да бъде подкрепена украинската армия. Защото живеем в безпрецедентни времена. Изправени сме пред чумата на войната като в библейски времена“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

И това няма да свърши тук, увери той.

За първи път в историята си ЕС ще осигури смъртоносно оборудване на трета страна. Борел е инструктирал своя екип и военния персонал на Съюза да създадат механизъм за координиране на исканията на украинската армия. Така заедно със страните членки ЕС най-ефективно ще може да отговори на нейните нужди. За тях подробно е обяснил днес украинският външен министър Змитро Кулеба, по чието настояване е свикан извънредният Съвет.