„Ангажираме се да гарантираме, че определени руски банки ще бъдат извадени от платежната система SWIFT”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя направи извънредно изявление в полунощ.

Фон дер Лайен и лидерите на САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия и Великобритания са решени да продължават да налагат мерки, които ще струват скъпо на Русия заради инвазията в Украйна. Те трябва да изолират още повече страната от международната финансова система и водещите световни икономики. Мерките ще бъдат приложени в близките дни.

Чрез изключването от SWIFT ще бъде отслабена способността на санкционираните банки да оперират в глобален план. Фон дер Лайен обаче не назова конкретни имена.

„Ще попречим на Владимир Путин да използва заделените за война средства. Ще парализираме сметките на руската Централна банка, ще замразим трансакциите и тя няма да може да осребрява активите си“, продължи председателят на ЕК.

А на руските олигарси ще бъде забранено да използват авоарите си на водещите световни пазари.

Всичко това ще попречи на Путин да финансира своята война. Последиците за руската икономика ще бъдат сериозни, увери Фон дер Лайен.

Освен това лидерите на водещите икономики се ангажират да предприемат мерки за ограничаването на продажбата на гражданство срещу инвестиции – т.нар. златни паспорти. Тази схема позволи на богати руснаци, свързани с правителството в Москва, да придобият чуждо гражданство и да получат достъп до финансовите системи на тези страни.

„Путин пое курс към разрушаването на Украйна. Но той разрушава и бъдещето на собствената си страна", каза Урсула фон дер Лайен.

Следващата седмица ще бъде създадена трансатлантическа работна група, която да гарантира ефективното прилагане на финансовите санкции. Това ще става чрез идентифициране и замразяване на сметките на санкционираните лица и компании. Ще бъдат наложени мерки на още руски представители, приближени на властта, както и на техните семейства и покровителите им. Правителства на други държави също ще бъдат ангажирани в проследяването и спирането на движението на неправомерно придобити печалби, както и в предотвратяването на възможността санкционираните лица да укриват сметки в различни юрисдикции по света.

Тази вечер ще се състои извънреден Съвет „Външни работи“, този път като видеоконференция. Това е четвърта среща на външните министри от страните членки само за седмица. Върховният представител Жозеп Борел съобщи, че ще предложи пакет от спешна помощ за въоръжените сили на Украйна.