"БСП трябва да осъзнае, че не сме в ситуация на феодално разпределение на министерства и може да има отделна партийна политика в отделно взето министерство, което на всичкото отгоре контролира военнопромишления комплекс на страната. България има правителство, което трябва да излъчва безпрекословно единна политическа воля", обясни в понеделник сутрин по Нова тв евродепутатът Радан Кънев.

Един министър не може да прави, каквото му скимне, добави той.

"Време е Стефан Янев и Корнелия Нинова да решат дали да бъдат част от европейско правителство или прочеченска опозиция.”

Така Кънев определи по-рано вчерашните изявления и на военния министър, и на вицепремиерката и министърка на икономиката.

"Искам да кажа, че подхождам с огромно уважение към г-н Янев и към огромна част от действията му като служебен премиер, но подобно изявление, тропосано в социалното мрежа, е много меко казано несериозно", добави той.

"По-важен е въпросът каква политика да следва България - министърът е функция на политика. При създаването на коалицията бяха поставени на масата исканията - сложната коалиция да се парцелира, всеки министър да прави каквото иска, или каквото иска от него партията му. В момента, когато на 200 км от българската граница, се води много сложна война, първата от подобен мащаб след Втората световна, е ясно, че един министър не може да прави каквото му скимне. Българското правителство трябва да има ясна единна политика. Не може в момента, в който Европа най-сетне след плахо поведение, след години, които могат да се отчетат като дипломатически провал, вече е единна, в този момент български министър да каже, че нямаме нужда от проевропейска политика", коментира още евродепутатът.