Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота ще са през юни и юли. Информацията съобщава „Лекс“, като се позовава на свои източници.

Става въпрос за професионалната квота в новия съвет - съдии, прокурори и един следовател. Новият ВСС би трябвало да встъпи на 3 октомври 2022 г.

В момента функциониращият ВСС е непълен, тъй като на едното място от  политическата квота (на Пламена Цветанова, излъчена от ДПС и после взета от Гешев за зам.главен прокурор, б.р.) НС така и не прати човек. А пък на мястото на подалите оставка Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев съдиите отидоха на избори, но ги бойкотираха и при фрапиращо ниска активност така и не излъчиха двама (от само двама кандидати) за Съдийската колегия.

Както е известно, общите събрания на магистратите се провеждат в две последователни съботи, като през първата се изслушват кандидатите, а през втората се провежда самият избор.

Съдебната система излъчва 11 членове на ВСС, другите 11 се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. с поне 160 гласа.

Хронограмата според "Лекс":

Първи ще са следователите – тяхното общо събрание ще се проведе на 4 и 11 юни. Те трябва да изберат един свой представител в следващия ВСС.

Общото събрание на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни, като те избират шестима членове на съвета.

А това на прокурорите ще е на 2 и 9 юли. Обвинителите трябва да посочат четирима свои представители.

Председателите на ВКС и ВАС Галина Захарова и Георги Чолаков свикват общото събрание на съдиите, а главният прокурор Иван Гешев – на обвинителите и следователите.

По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че най-ранната дата за започване на процедурата е 3 февруари, а най-късната – 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора.

Това означава, че следователите могат да издигат кандидати до 4 април, съдиите – до 18 април, а прокурорите – до 2 май.

Не е ясно как ще се развият нещата с избора на членове на ВСС от парламентарната квота. Както вече стана ясно, необходими са поне 160 гласа, за да има избор в Народното събрание. Управляващите имат 134 депутати, което може да бъде проблем при гласуването и да се стигне до договорки с опозицията.