Президентът на Украйна Володимир Зеленски заслужи много комплименти за куража, решителността и лидерските качества, които демонстрира след началото на руската инвазия.

Славните действия на украинския държавен глава не подминаха полезрението на бившия грузински президент Михаил Саакашвили.

"Зеленски е новият Роналд Рейгън и Борис Джонсън - новата Тачър. Светът ги чака вече твърде много време", написа той в туитър.

Бившият държавен глава на Грузия (2004 - 2007 г.; 2008 - 2013 г.) напусна страната си преди 8 години и намери постоянен пристан в Украйна като съветник на президенти - първо в администрацията на Петро Порошенко, а след това при Володимир Зеленски. Междувременно прие да стане гражданин на Украйна. В родната си страна е съден по 6 различни обвинения - за злоупотреба с власт, присвояване на пари, репресии по време на протести през 2007 г. и други. На 1 октомври 2021 г. Саакашвили се върна в Грузия и веднага бе арестуван. В затвор е и днес, като на няколко пъти проведе гладна стачка, заради предполагаемия отказ на властите да му осигурят медицински грижи.

На 24 февруари бившият президент публикува видео, в което изчита декларация в подкрепа на Украйна. Тя сякаш е по-добре аргументирана от сравнението на Зеленски с Рейгън, Джонсън и Тачър.

"Напълно съм убеден, че Путин няма да посмее да си вре носа при вас (украинците). Но ако посмее, това ще бъде краят на Руската империя! През 2014 г. на "Майдана" казах, че Руската империя ще загине тук. И наистина ще загине тук - в Украйна".