ФИФА и УЕФА извадиха руския футбол на национално и клубно равнище от всички официални първенства и турнири под егидата си. 

"Футболът е обединен и солидарен със страдащия народ на Украйна. И двамата президенти се надяват ситуацията в Украйна да се подобри чувствително и бързо, за да може футболът да бъде отново фактор за обединение и мир сред хората", се казва в становището от Цюрих и Нион.

Решението на ФИФА означава, че Русия няма да може да играе на Световното в Катар в края на годината. Тимът трябваше да домакинства на Полша в бараж, като победителят трябваше да срещне Швеция или Чехия. В случай, че това бе Сборная, срещата пак щеше да е в Москва. Санкцията се простира чак до Евро 2024, като обхваща всички първенства от юноши до мъже в периода. 

"Спартак" (Москва) е изваден от Лига Европа, мачове с "РБ Лайпциг" на осминафиналите няма да има. Те трябваше да са на 10-и и 17 март. Германският тим директно се класира напред.

"Решението влиза в сила веднага и се отнася за всички турнири, включително Шампионската лига, първенствата под егидата на УЕФА и европейското първенство през 2024 година", се казва в обръщението на европейската централа.

В края на миналата седмица Полша, Чехия и Швеция официално обявиха, че няма да играят срещу руснаците дори на неутрален терен. Към тях се присъедини и Англия.

Снощи ФИФА първо отне домакинството и постанови, че Русия може да играе като Футболен съюз на Русия, без флаг, химн и т.н. Сега и това отпадна като възможност.

А УЕФА направи още нещо, което бе предизвестено - прекрати спонсорския си договор с "Газпром" за Шампионската лига. Компанията наливаше в УЕФА по около 50 милиона евро годишно от 2012-а насам.

По-рано днес МОК препоръча на своите държави членки всички руски и беларуски спортисти да не се допускат до международни състезания. Решението е било взето на спешно заседание, след като в предишните дни организацията бе остро критикувана, че не реагира на руската инвазия в Украйна.

Ако не могат да бъдат отстранени, трябва да се състезават като неутрални. Такова решение вече взеха много международни федерации в определени спортове, като например по гимнастика, в някои бойни дисциплини и т.н.

С поведението си Русия е потъпкала олимпийските принципи, аргументира се МОК. Предстои да се вземе решение за участието на руснаци и беларуси на Зимните паралимпийски игри в Пекин през март. Предполага се, че те може да участват там, но като неутрални спортисти.

Отнети ордени

МОК реши също така да отнеме златните олимпийски ордени от руския президент Владимир Путин, от вицепремиера Дмитрий Чернишенко и от заместник-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак, съобщиха от организацията.

"Изпълнителният съвет на МОК, въз основа на изключителните обстоятелства на ситуацията и като вземе предвид изключително сериозните нарушения на олимпийско примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство, взе специално решение за отнемане на олимпийския орден от тези лица, които в момента заемат важна позиция в правителството на Руската федерация или друга високопоставена позиция, свързана с държавната власт, включително Владимир Путин, Дмитрий Чернишенко и Дмитрий Козак", се казва в съобщението на МОК.

Златният олимпийски орден е учреден през 1974 г. и се присъжда за специални заслуги към олимпийското движение. Путин беше удостоен с най-високото отличие на олимпийското движение през 2001 г.