"Проект на решение за временно ограничаване разпространението на руски програми на територията на Република България".

Това е единствената точка от дневния ред на Съвета за електронни медии (СЕМ), която медийният регулатор ще гледа утре на извънредно заседание. Вносител е председателката на СЕМ Бетина Жотева.

По информация на Клуб Z става въпрос за спирането на всички руски канали, които излъчват новинарско и актуално съдържание - като опит да се противодейства на руска пропаганда у нас за развоя на войната, която Москва започна в Украйна. Ще бъдат спрени канали като RT, Първи канал, Русия 24, Москва 24 и др., в т.ч. всички дъщерни канали. Колко ще е "временно" спирането обаче, не е ясно.

Неофициално се очаква подкрепата на поне трима души от петчленния състав на СЕМ, т.е. да има мнозинство за взимане на решение.

Ако предложението бъде гласувано, то Комисията за регулиране на съобщенията ще бъде натоварена с техническата част. Въпросното решение, ако се стигне до такова, влиза в сила от утре.

Подобни мерки в изминалите няколко дни предприеха вече Литва, Латвия, Полша, Румъния. 

Още в началото на инвазията българският телевизионен операторер "Булсатком" блокира телевизионния канал RT. Според потребители оттам са премахнали основния си пакет и Първи канал.

Руската държавна телевизионна и радиокомпания, Първи канал и радиокомплекс "Останкино" пък обявиха преди два дни, че напускат Европейския съюз за радио и телевизия като ответна мярка на изключването на Русия от конкурса "Евровизия 2022".