Пак ме блокираха българските администратори на "Фейсбук". И пак за 30 дни. Предишният път беше за сравняването на пропагандните плакати на Третия райх и Съветска Русия. Този път за карикатура срещу войната.

Да, за антивоенна сатира ме блокираха. В дни, когато целият свят се изправя срещу агресията на Путин в Украйна... мен ме блокира една американска социална мрежа, защото съм против войната на Путин срещу украинския народ.

И там е работата, че ръководителите на тази социална мрежа надали имат каквато и да е било представа, че внедрените деца и внуци на комунисти в българската секция на "Фейсбук" са  цензори на свободното слово.

Стана ми не точно мъчно, а по-скоро интересно и направих бегли проучвания. Карикатурата на словашкия художник Мариан Каменски изобщо не е премахната от "Фейсбук". Споделена е от стотици хора. И няма защо да бъде арестувана тази карикатура. Арестуват я само българските администратори на социалната мрежа.

Но да ви разкажа историята докрай. В знак на солидарност с мен Евгений Михайлов пусна същата карикатура на неговата стена във "Фейсбук". И тази карикатура беше споделена от около 300 души. И какво се случи? Евгений също беше блокиран.

И никой не дава информация кои са тези хора, които си позволяват да цензурират антивоенна сатира. 

Кои са наистина? Кой ги ръководи? Къде се намират?

 

Бел. ред.: Политиката на Facebook по отношение на модераторите е никога да не разкрива самоличността им. Потребителите могат да обжалват блокиране за определена дописка и да се надяват то да достигне до по-горно ниво на модерация.