Въпреки че вчера следобед премиерът Кирил Петков отрече спекулациите, че ще изпращаме български бойни самолети в помощ на украинската армия, към полунощ на официалната фейсбук страница на Сухопътните войски на Украйна се появи информация, че все пак ще им предоставим бойна летателна техника.

Според поста България ще предостави 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25 на украинската армия. Те щели да бъдат базирани на полски летища, откъдето украински пилоти щели да изпълняват бойни задачи. 

Първо тази новина се появи в туитър профила на репортера от "Вашингтон пост" Майкъл Бърнбаум, който съобщи, че съветски изтребители от България, Словакия и Полша ще бъдат предоставени на украинската армия, тъй като бойните пилоти в Украйна работят именно с такива самолети, произведени в Съветския съюз. Бърнбаум твърди, че новината му била съобщена от европейски дипломат.

Снощи, след като обяви името на номинацията си за нов военен министър, премиерът Кирил Петков отрече:

"Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна."