"Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война!"

Това обяви във видео обръщение в неделя следобед премиерът Кирил Петков като добави, че "България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка".

 
Той изброи какво ще включва хумантирната помощ - дрехи, одеала, чаршафи, ще бъде открита утре и сметка на БЧК за финансови дарения, уточни премиерът. Парите ще се използват за бежанците от Украйна.
 
Петков обаче не даде информация по повод искането на посланика на Украйна у нас за снаряди и мини. По линия на Министерство на отбраната Украйна е поискала от България снаряди, мини, в това число и морски, защитни жилетки, каски, средства за свръзка, медицински автомобили, обяви вчера по БНТ Виталий Москаленко.  
 
 
От Министерския съвет посочиха пред Клуб Z, че "военно-логистичната" помощ изключва войници или друг персонал. Но не уточниха дали става въпрос за исканите мини, снаряди, патрони и пр.
 
Любопитното е, също днес, горе-долу паралелно с премиера, вицепремиерката и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че България не е пращала военна помощ и не можело да прати такава - позовавайки се на решение на Съвета на Европа от 2014 г. (въпреки че дори Германия обеща военна помощ, б.р.)
 

„Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия в Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни млади войници - вече няколкохиляди, са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото. Очаква всеки ден и всяка нощ очаква да има унищожение на техните домове”, каза още днес  премиерът в обръщението си.

Той увери, че е направен пълен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Техният брой в момента е около 140 души. В посолството ни в украинската столица се намират 30 души. Изчаква се зелен коридор, за да бъдат изтеглени, когато бъде безопасно.

Българското правителство не може да стои безучастно, увери Петков.

„Толкова е жалко как един лидер стои в безопасност на дългата маса, а млади войници, заради неговите ужасяващи решения, загиват”, с остър тон каза още премиерът.

"Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия", завърши той.