Проектната компания на "Северен поток 2" - регистрираната в Швейцария Nord Stream 2 AG, подготвя документи за обявяване на несъстоятелност, които да внесе в швейцарски съд, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници, цитира днес Investor. 

Все още компанията-майка "Газпром" не е коментирала и не отговаря на запитванията на медията. Източниците обаче твърдят, че Nord Stream 2 AG прекратява договорите на изпълнители и служителите си. Компанията работи с финансов консултант, за да изчисти всички подробности и процедурата за обявяване на фалит може да бъде стартирана още през тази седмица. На този етап няма яснота какво точно ще се случи с напълно изграденото съоръжение.

Че служителите се освобождават, потвърждава и министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен, по чиито данни 140 души в кантона Цуг вече са останали без работа.

Проектът, чиято стойност надхвърля 11 млрд. евро, беше подложен на остри критики и санкции от страна на САЩ през цялото време на строителството. Работата по него беше спряла за около година, след като компанията Allseas, която полагаше тръбите по дъното на Балтийско море, се оттегли от строителството, за да не попадне под американски санкции.

В крайна сметка Русия довърши газопровода със собствени плавателни съдове, но заради военната инвазия на Москва в Украйна Германия спря процедурата по сертифициране на газопровода и не е ясно дали напълно изграденият "Северен поток 2" реално някога ще влезе в експлоатация.

Само преди ден стана ясно, че един от петима европейски инвеститори в проекта - SHELL, се оттягля от "Северен поток 2" и от всичките си дейности в Русия.