Руската Главна прокуратура блокира сайта на телевизионния канал "Дождь" и изключи от ефир радио "Ехото на Москва" ("Эхо Москвы") , съобщава в. "Новая газета".

Според прокуратурата сайтовете на тези медии съдържат материали, призоваващи към екстремистка дейност и невярна информация за действията на руските военни в рамките на „специална военна операция” в Украйна.

В последните дни "Дождь" излъчваше интервюта с украински журналисти като Дмитрий Гордън, който не се посвени да прати Путин с руските военни кораби в ефир и да опише ситуацията в Киев по начин, който наистина е в разрез с руската версия за случващото се в Украйна.

"Те не искат да разпространяваме истинска информация за смъртта на цивилни, за смъртта на руски войници... и това е истинска война, не специална военна операция, както казват те", коментира пред CNN главнитя редактор на "Дождь" Тихон Дзядко.

На въпрос на Кристиан Аманпур дали се притеснява за своята безопасност и тази на колегите си.

"Разбира се, притеснявам се за моята сигурност, за сигурността на жена ми, която е директор на новините тук, притеснявам се за около 200-те души, които работят в "Дождя". Трябва да помислим какво ще правим сега. Имаме отговорност към нашите зрители. Имаме огромна публика в YouTube, отговорността ни е огромна, но сме отговорни и за нашите семейства. Не знам какво ще правим. Можем да работим в другите канали - YouTube, Telegram. Но никой не знае какво ще се случи утре сутрин", отговаря той.

Сайтовете вече са блокирани и не могат да бъдат отворени чрез Ростелеком, Мегафон, Теле-2, Билайн, MTS, Yota и 2KOM. "Эхо Москвы" не е в ефир, пише "Новая газета".

Сайтовете и на двете медии обаче все още се отваряха в България.

Роскомнадзор пък предупреждава руската Уикипедия да изтрие статията за войната в Украйна, иначе напълно ще блокира безплатната енциклопедия в страната. Основна причина за това е фактът, че в статията има данни за починали украински цивилни и руски войници.

По-рано днес руската Главна прокуратура и държавният медиен регулатор "Ростелекомнадзор" забраниха публикуването на материали, в които се употребяват думите "агресия", "война" и "нахлуване" за руските военни действия в Украйна.