Руските войски са превзели речното пристанище, жп гарата и няколко административни сгради на Херсон, съобщи кметът Игор Колихав.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че армията изцяло е поела контрол над града.

Потребител в туитър засне как един танк необезпокоявано се придвижва по улица.

По данни на Си Ен Ен Херсон е бил подложен на тежка бомбардировка преди руски военни машини да нахлуят в града и да завземат обширни райони от територията му. Според американската медия градът на практика вече е завладян от руснаците.

За поредна вечер Харков - вторият по големина украински град - бе подложен на масиран обстрел. И отново под прицел попаднаха жилищни сгради. По данни на кмета убитите украинци в града през изминалата вечер са 21 на брой, ранените - 112. 

През нощта е било унищожен оръжеен склад, което е предизвикало гигантска експлозия.

Към 08:00 часа сутринта на 2 март бомбардировките продължават. След взрив в центъра на града се надигна висок стълб дим.

По-късно стана ясно, че е ударена и сграда на районното полицейско управление.

В Житомир протича спасителна операция по издирването на оцелели след въздушна атака срещу жилищен квартал. Четирима души са загиналите до този момент, сред които има и дете. 

По данни на украинското външно министерство сред улучените сгради е и родилен дом.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски обяви, че в източната част на страната около 40 хиляди души са останали без храна и електричество. Русия обаче не отговаря на искането за евакуация на населението.

"Въпросът за евакуацията на хората от градовете Волноваха, Сартана и Талановка, където продължават активните военни действия, е особено важен", каза той.

Защо Херсон е важен

Ако се потвърди, че руските сили са завзели този южен украински град с почти 300 000 души население, това би било голяма победа за тяхната армия, пише Би Би Си.

Херсон ще бъде най-големият град, който ще попадне в руски ръце и от стратегическа гледна точка ще бъде жизненоважна база за военните, тъй като подстъп  за офанзива по-навътре в Украйна и на запад по крайбрежието до големия пристанищен град Одеса. Херсон сам по себе си е важно черноморско пристанище и индустриален център.

Да контролираш Херсон означава да контролираш и голям водоизточник. Украйна прегради севернокримския канал, след като Русия превзе Кримския полуостров през 2014 г., така че по-голямата част от снабдяването с прясна вода в Крим беше прекъснато, причинявайки недостиг на вода в анексирания регион.

Една от първите цели на руската военна инвазия беше деблокирането на този воден път и възстановяването на водоснабдяването на Крим.