„ЕС ще бъде много по-силен с нас. Без вас Украйна щеше да остане сама.“

Това емоционално обръщение към Европейския парламент в Брюксел отправи днес украинският президент Володимир Зеленски.Той се включи от бункер в извънредно заседание, свикано заради агресията на Русия срещу неговата страна.

Пред входа на сградата на ЕП бяха поставени украински знамена редом до европейските. Редица евродепутати носеха фланелки с флага на Украйна. Вътре в залата имаше плакати „Ние сме заедно с Украйна“.

„През последните дни се чудя как да се обръщам към хората, с които говоря. Какво да им кажа - добро утро, добър ден или добър вечер. Всеки ден за някои хора това е последният ден“, започна Зеленски обръщението си.

Той изтъкна, че изявлението му не е написано на хартия. В Украйна вече няма хартия.

„Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата, желанието да сме равни. Да сме такива като вас. Жертваме украинския народ – най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим“, каза президентът.

Той е убеден, че неговите страна и народ ще спечелят битката. Но изтъкна, че иска да чуе и от евродепутатите, че Украйна е избрала европейския път.

Украински знамена украсиха входа на Европейския парламентв Брюксел.

 

Зеленски разказа за ужаса от ракетния острел в Харков тази сутрин, взел десетки жертви. Ракетите са паднали на Площада на свободата. Президентът е убеден, че оттук нататък всеки площад в Украйна, неависимо от официалното му название, ще бъде наричан Площад на свободата.

„Никой няма да ни сломи. Ние сме украинци. Желанието ни е да видим, че децата ни са живи. Вчера бяха убити 16 деца.

Владимир Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална операция и се унищожава важна инфраструктура. Има ли обаче деца там, където има военна инфраструктура?“, попита Зеленски

В края на речта си той призова:

„Докажете, че наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака.“

Евродепутати облякоха фланелки с украинското знаме.

 

След него също от дистанция говори Руслан Стефанчук – председателят на Върховната Рада в Киев. Той говори от стая и зад гърба му се виждаха прелитащи самолети.

„Украйна днес защитава външната граница на демокрацията по света. Бог да ни пази, ако Украйна загуби битката. Никой не знае докъде ще спре руската агресия“, каза той.

Само днес Стефанчук трябвало да се крие 4 пъти в мазето

„В небето над моя 1400-годишен град (очевидно Киев – б.р.) летят ракети и падат бомби. Замислете се какво ще се случи с Европа, ако бъде възстановена ужасната Руска империя?

Ще може ли ЕС да опази пространството на свободата, създадено последните десетилетия?

Какво ще се случи с източноевропейските страни от ЕС в момента, когато Русия насочи срещу тях танковете си? Кой е следващият регион, който тя ще нападне“, продължи Стефанчук.

Той настоя ЕС да приеме Украйна като стратегически партньор, а евродепутатите – да не остават безмълвни. Днес се доказвали думите на Уинстън Чърчил, це няма малки и големи страни.

„Думите ви влязоха в душите и сърцата ни“, обърна се към украинските представители председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той допълни, че цялата война на Путин е основана на лъжи.

„Нападението е не само срещу Украйна, а срещу междувародното право и ред. Това е геополитически тероризъм,  ни повече, ни по-малко“, категоричен бе Мишел.

По думите му съветът на ЕС трябва да анализира политичесското искане за приемане на Украйна, което е легитимно.

Всяко отстъпление пред агресора води до удвояване на неговия натиск, смята председателят на Европейския съвет.

Ражда се геополитическа Европа, обяви от трибуната върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

След руската агресия ЕС трябва да промени начина на мислене и да изпреварва събитията. Един от научените тези дни уроци е, че Европа трябва да мисли повече стратегически за себе си, за света около нея и за целия свят. Това не е лукс, а необходимост.

„Трябва да помислим за инструмент за принуда, отпор и контраатака пред рицето на безразсъдни врагове. Трябва да разберем, че за да има мир, трябва да бъдем двама. Но за война е достатъчен и един“, изтъкна Борел.

Възпиращите механизми, които ЕС има сега, не са били в състояние да спрат агресията на Путин. Сега обаче ЕС реагирал така, както руският президент не очаквал.

Самият Борел някога, в качеството си на председател на Европейския парламент, на два пъти казал на Путин, че в ЕС няма да жертваме свобода си заради руския газ. И че няма да се откаже от защитата на правата на човека заради зависимостта си от газа на Русия.

Жозеп Борел призова ЕС в следващия си бюджет да предвиди пари за случай на следваща руска агресия.

„Пак загиват хора, защото един чужд лидер е решил, че тяхната държава няма право да съществува“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя цитира статия на в. „Киев индипендънт“, според която случващото се сега е сблъсък на два свята, два светогледа, между върховенството на закона и на оръжието, между демокрацията и автокрацията, между свят, основаващ се на реда, и свят, основаващ се на агресията.

Тя благодари на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за начина, по който приемат украински бежанци.

Фон дер Лайен заяви, че ЕК предлага задействането на временен механизъм за гражданска защита, който да позволи осигуряването на безопасен статут и достъп до училище, здравеопазване и работа.

Председателят на ЕП Роберта Мецола заяви, че и тя ще поиска забрана всеки представител на Кремъл да влиза в тази сграда.

Илхан Кючюк: Да дадем на Украйна статута на кандидат-член

ЕС трябва да предостави на Украйна статута на кандидат-мчлен, заяви Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“. Той бе единственият български евродепутат, който се изказа по време на дебата.

„В Европа има война, чийто мащаб и вид принадлежат на учебниците по история. Нека бъда ясен – това не е войната на руския народ, а на Путин. Само неговият режимв е виновен за разпалването на войната, убийството на цивилни и разрушаването на инфраструктурана на страната“, каза Кючюк.

Той изтъкна, че смелите украинци заслужават подгрепата на ЕС. И е дошло времето да бъдем от правилната страна на историята.