Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Според обвинителите, дейността на дипломата е била "в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения" и следва МВнР да предприеме "действия по компетентност".

Образувано е дело за шпионство, защото въпросното руско лице с имунитет действало съвместно с български генерал от резерва (запасняк).

"Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО", пишат от пресцентъра на прокуратурата.

За координация и предаване на информацията е служил "руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София".

За прикритие на неправомерната дейност те ползвали конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Извършени са претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин

По-рано сутринта Гешев поздрави в Туитър профила си "Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ".

Няма повече данни на каква фаза е разработката, как се казват лицата и пр. 

В туита си обаче Гешев свързва "политическите идеи за закриване на специаизираните структури" - с "именно тези успехи". Иначе казано - който има забележки към 11-годишната работа на спецструктурите, е защото не иска да се разкриват руски шпиони.

Тове е известа "опорна точка" не само на него, а и на другите противници на закриването на спецправосъдието.

Досега внесен обвинителен акт в Спецсъда има срещу един човек - Николай Малинов, който бе писал нещо като харта за промяна на геополитическия курс на България. 

Другата група от обвинени за руски шпиони бе внесена във Военно-окръжния съд, поради това, че включва и военни. Там делото не е стартирало.

Досега обаче около 6 човека са изгонени от МВнР по сигнали на прокуратурата.

Ето и съобщението на прокуратурата:

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.