Делото срещу групата от бивши и настоящи военни, които са шпионирали в полза на Русия, влиза в съдa, съобщава правният сайт news.lex.bg.

От прокуратурата обявиха , че са внесли във Военно-окръжния съд обвинителния акт срещу шестимата обвиняеми и предстои делото да бъде насрочено. Те ще отговарят за това, че са събирали и издавали на Русия държавни тайни и са шпионирали в нейна полза.

Трима са подсъдими и за разгласяване на чуждестранна класифицирана военна информация, а двама имат обвинения и за държане на боеприпаси без разрешение. Ако вината им се докаже в съда, те могат да получат и най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

Групата беше разкрита през март и от прокуратурата тогава обявиха, че лидерът е бил 74-годишният Иван Илиев, който е бивш шеф в служба "Военно разузнаване" в Министерството на отбраната (МО). Заедно с Илиев, когото прокуратурата нарече "Резидента", обвинена, че е работила с него, е и съпругата му Галина, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство.

Илиев вербувал още четирима души, сред които се разбра, че е и зам.-шефът на дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в МО полк. Петър Петров. Друг участник в групата е директорът на регистратурата "Класифицирана информация" към Народното събрание Любомир Медаров, както и служителят от военното разузнаване Димитър Влахов.

Шестият подсъдим също е служител на военното разузнаване и той е единственият, който е на свобода – срещу гаранция, след като е направил самопризнания.

Според разследващите Илиев провеждал редовни срещи с участниците в ресторанти, при спортни тренировки или в автомобили, като си определяли всеки месец точна дата, час и място.

Той им осигурявал телефони и карти, с които да снимат нужната информация и след като я предадат да унищожават носителя. Записан е разговор, в който Илиев обяснява на участник как да прикрива апарата в служебното си бюро, като му сложи табелка, че е подарък за близък. След това прокуратурата излъчи запис как двама участници изваждат мобилните телефони и започват да снимат информация от мониторите на работните си места.

В друг разговор пък Илиев ги пита как и къде ще съхранят платените им пари за услугите. В записите се говори за 2000 – 3000 на месец, като валутата е по техен избор, но на други специални разузнавателни средства е записан участник, който брои долари на бюрото си, а след това ги обменя.

В хода на разследването от прокуратурата разкриха, че и докато били в ареста, обвиняемите се уговаряли как да манипулират разследването и какви обяснения да дават за намерените у тях секретни документи.

Ето и официалното съобщение от прокуратурата:

Военно-окръжна прокуратура-София внесе във Военно-окръжeн съд-София обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс - Престъпления против Републиката, съобщиха от прокуратурата, цитрани от БТА. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

На съд са предадени шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са били повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. По данни на прокуратурата в продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

От прокуратурата допълват, че участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация,
представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са били събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома.

Проведени са били разпити на повече от 70 свидетели и са били извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са задържани за постоянно в ареста, а един е с наложена парична гаранция.