Съветът за електронни медии е взел решение да се преустанови временно излъчването на две руски телевизии в България - RT и “Спутник”, заедно с всичките свързани с тях програми. Кой знае защо решението е взето с един въздържал се. 

За да разберете защо това не е цензура, прилагам снимка, която направих току-що от уеб страницата на руския орган по цензурата Роскомнадзор (може да я видите тук). Там пише, че, цитирам:

“Роскомнадзор информира медиите [и] информационните ресурси, че при подготовката на своите материали и публикации относно провеждането на специалната операция във връзка със ситуацията в Луганската народна република и Донецката народна република, те са длъжни да използват информация и данни, получени само от официални руски източници.”

С други думи - нито един от зрителите на тези телевизии не може да разбере колко са загиналите руски войници. Няма как да чуе гледната точка на нападнатата страна. Освен това ще бъде облъчван с дезинформацията, че малката, бедна и невъоръжена Украйна всъщност е нападнала голямата, богата и въоръжена до зъби Русия. Ще вижда изказване в германския парламент на някакъв депутат, който напада канцлера за антивоенната му позиция, но няма да разбере, че това е депутат от партията “Алтернатива за Германия”. Няма да ви обиждам, уважаеми хора, че да ви обяснявам що за партия е тя... И т.н., и т.н. 

Понеже в последните три дни гледам нон-стоп три руски телевизии — Първи канал, РТР и Россия 24, — мога да ви уверя от личен опит, че във всички тях се споделя само и единствено официалната информация за войната срещу Украйна. Впрочем, нито една от тях не може да каже, че това е война!

Българските зрители, които не познават добре, а някои и изобщо, историята на руската и съветската окупация на България; политиката за разделяне и владеене на обществото, а и не са наясно, че са били наречени от посолството на Русия в България “подлоги”, няма как да разберат, че това е пропаганда от най-елементарен тип.

Хората, които са запознати с фактите, не получават достатъчно ефирно време, за да ги споделят с българската аудитория. Вместо тях, гражданите гледат и слушат “говорещи глави”, които пускат руските опорки, представени като “алтернативно мнение” или под възгласа “да се чуе и другата гледна точка”.

За съжаление това се случва от националния ефир, вкл. и на обществените БНР и БНТ. Когато вчера по Нова адв. Николай Хаджигенов реши да отговори по същия циничен начин на написаното от руското посолство по адрес на българите, гостуващият в студиото Андрей Райчев се възмути и… напусна, в ефир! Последва го и политологът Слави Василев.

Какво означава този жест на двамата гости? Значи ли това, че те са съгласни да бъдат подигравани от руското посолство, но се възмущават, когато един български гражданин, бивш народен представител, използва една нецензурна дума? И защо реагираха срещу неговите думи, а не срещу написаното от посолството? 

България е обект на дезинформационна кампания и е една от жертвите в хибридната война, която Русия води срещу Европейския съюз и НАТО. Това е истината, тя трябва да се казва в началото на всяко предаване по нашите телевизии, за да го помнят хората, а и за да видят кой от интервюираните ще забрави за този факт или ще се опита да го оправдае по някакъв начин. 

Не ви карам да ми вярвате, но ви моля да проверите посочените от мен факти, защото аз не споделям мнението си, без то да е подкрепено от фактите.