Украинските власти продължават да публикуват видеозаписи на пленени руски войници, с които разкриват подробности около инвазията в Украйна. Кампанията е под надслов "Търси своите" и клипчетата със заловените окупатори могат да бъдат открити на едноименните канали в "Телеграм" и в "Ютюб". 

Украйна призовава членовете на семействата на пленените руски войници да се свържат с тях и да се противопоставят на участието на Русия във войната. Украинското министерство на отбраната създаде гореща телефонна линия за членове на семействата на руски войници, наречена "Върни се жив от Украйна". 

Мнозина от нашествениците са заловени, но не са малко и тези, които доброволно са се предали.

По данни на Пентагона много от руските войници се отказват още след първия сблъсък с твърдата украинска защита. Те са млади, неопитни и лошо подготвени за конвенционална война, съобщават от министерството на отбраната. В някои случаи руски военни умишлено са саботирали превозните си средства, за да не участват в боеве.

"Казаха ни, че ще бъдем миротворци, оказахме се агресори", цитира "Ню Йорк Таймс" един от руските войници.

Това е често срещан мотив в кратките изявления на заловените. В канала "Търси своите" в "Ютюб" е качено видео на пленник, който твърди, че войниците са били изпратени на учение и не са очаквали да атакуват Украйна.

 

Най-тежки за гледане са клиповете, при които руски войник е заснет докато говори по телефон със свои родители. Те винаги са шокирани, когато научат, че детето им е в плен в Украйна.

Това пък е роденият през 2003 г. Даниил, който обяснява, че не знае защо е било наредено на руските войници да атакуват Украйна.

За последно в канала "Търси своите" в Ютюб е публикувано видео с войника Владислав Владимирович Алехавидов, който твърди, че му е било наредено "да води война с братския народ" на Украйна по нареждане на руския президент.

225 000 души (само в "Ютюб") към 11:30 часа на 2 март са видели клипчето с тежко ранения Рафик Рушанович.

В символ на пожертвания руски войник се превърна размяната на съобщения между "окупатор" и майка му, точно преди да бъде убит в Украйна. Той споделя, че се страхува и изразява ужаса си от това, че руската армия атакува цивилни. Съобщенията бяха цитирани от украинският посланик в ООН по време на сесия на Общото събрание.

"Мамо, аз съм в Украйна. Тук бушува истинска война. Страхувам се. Ние бомбардираме всички градове, дори цивилни цели. Казаха ни, че ще ни приветстват, а те попадат под нашите бронирани машини, хвърлят се под колелата и не ни позволяват да минем. Наричат ни фашисти. Мамо, толкова е тежко", каза войникът според текстовете, прочетени от украинския посланик.