БСП подкрепи резолюция на Европейския парламент срещу Русия.

И петимата български евродепутати социалисти гласуваха „за“ резолюцията, посветена на руската агресия в Украйна. Тя призовава Москва незабавно да прекрати всички военни действия в Украйна, да изтегли безусловно всички военни и паравоенни сили и военно оборудване от цялата международно призната територия на страната и изцяло да зачита нейните териториална цялост, суверенитет и независимост в рамките на международно признатите ѝ граници.

Резоюцията бе подкрепена от 637 евродепутати - огромно мнозинство. „Против“ гласуваха само 13 (трима необвързани гръцки комунисти, няколко души от крайната левица и един крайно десен. 26 -имасе въздържаха.

Досега представителите на БСП или се въздържаха, или изобщо не участваха в гласуването на резолюции против Русия.

Може би за първи път "за" гласуват всички 17 български евродепутати.

Против какво са нашите социалисти

Евросоциалистите ни са отхвърлили против текстове, които според тях са пагубни за европейската и българската икономика. Това се казва в съобщение на делегацията им в ЕП до медиите.

В крайна сметка обаче всички тези текстове са приети.

„Със съжаление констатираме, че освен от солидарност, днес Европа се обединява около идеята за въоръжаване и война. Не можем да приемем, че това е единственото възможно решение, дори с днешна дата“, заявяват „червените“ евродепутати.

Затова те отхвърлят редица текстове, с които се призовава за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна. Социалистите ни са убедени също, не подкрепят предложенията за ограничаване на вноса на най-важните руски стоки за износ, включително нефт и газ. И припомнят, че правителството на ГЕРБ не е направило почти нищо реално за диверсификацията на българската енергетика.

Същото се отнася и за предложеното прекратяване на сътрудничеството с Русия в ядрената област.

Колкото до санкциите, българските социалисти се опасяват, че те не постигат възпиращия ефект, който би трябвало да имат върху руските президент и елит, а се отразяват пряко върху цялото население на тази страна.

Българските евросоциалисти са на мнение, че предложената забрана на руски медии в ЕС, както и съдържание в социални платформи, е цензура и проява на слабост, а не борба с пропагандата. Предложеното намаляване на броя на руските дипломатически и консулски представителства в ЕС и страните членки би възпрепятствало възможността за диалог с Москва.

Резолюцията

Евродепутатите настояват за по-строги санкции срещу Русия и нови усилия за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС.

Парламентът осъжда незаконното нашествие на Русия в Украйна и настоява Кремъл да прекрати всички военни действия в съседната страна. ЕП осъжда и ролята на беларуския диктатор Александър Лукашенко в нападението.

Депутатите категорично отхвърлят реториката, с която руската страна загатва, че би могла да прибегне до оръжия за масово унищожение- 
те припомнят на Москва международните ѝ задължения и предупреждават за опасностите от ядрена ескалация на конфликта.

Статут на кандидат-член на ЕС

Евроинституциите трябва да работят за предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Всяка подобна процедура следва да бъде в съответствие с член 49 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) въз основа на заслугите на страната. ЕС следва да продължи да работи за интегрирането на Украйна в единния пазар в съответствие със съществуващото Споразумение за асоцииране между Брюксел и Киев.

По-строги санкции

Приветства се бързото приемане на санкции от ЕС. Евродепутатите обаче искат по-широкообхватни ограничителни мерки, насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и промишлена база.

По-специално трябва да бъде ограничен вносът на най-важните руски стоки за износ, като петрол и газ. Следва да бъдат забранени нови инвестиции на ЕС в Русия и нови руски инвестиции в ЕС. Всички руски банки следва да бъдат блокирани от европейската финансова система, а Русия трябва да бъде изключена от системата SWIFT.

Редица санкции, включително изключването от SWIFT, трябва да бъдат разширени, за да обхванат Беларус поради пряката ѝ подкрепа за руското нахлуване в Украйна.

Доставки на оръжие и закрила на бежанците

В резолюцията се отправя призив към държавите от ЕС да предоставят по-бързо отбранителни оръжия на Украйна.Това трябва да стане в съответствие с член 51 от Устава на ООН, който позволява индивидуална и колективна самоотбрана. Подкрепя се също засиленото сътрудничество на ЕС с Украйна в областта на разузнаването.

Парламентът приветства и ангажимента на ЕС да задейства своята Директива за временна закрила, за да се предостави незабавен достъп до закрила на всички украинци, бягащи от войната. Отговорността за приемането на бежанците, пристигащи на външните граници на ЕС, трябва да бъде поделена поравно между държавите членки.

Целенасочени санкции, премахване на „златните“ визи за заможни руснаци

Евродепутатите изискват бързо да се приемат целенасочени санкции срещу лица, отговорни за корупцията по високите етажи на властта в Русия и Беларус, както и срещу олигарси и длъжностни лица, близки до ръководствата в  двете държави.

Страните членки и съюзническите държави, предоставящи право на пребиваване срещу инвестиции („златни“ визи), следва да преразгледат всички бенефициери на такъв статут на пребиваване. Неохходимо е да бъде отнет статутът на руски лица с висока нетна стойност на активите и на техните семейства. По-специално става дума за хора, свързани със санкционирани лица и дружества.