Бившият канцлер Герхард Шрьодер е останал без сътрудници. Неговите колеги от офиса му го напускат поради „несъответствия в позициите за Украйна“, съобщиха германските медии.

Сътрудниците, офисът, охраната и лимузините на Шрьодер се плащат от държавния бюджет като на бивш канцлер. Само за сътрудниците си той получава 407 000 евро годишно. Депутати в Бундестага внесоха петиция да се спре тази практика и ако бивши канцлери започват работа при чуждестранни концерни, които работят против германското правителство, да им се спира издръжката.

Шрьодер все още не се е отказал от постовете си в „Роснефт“ и „Газпром“. Други политици обаче с добри връзки с Русия започнаха да подават оставки. Като бившия премиер на Бранденбург Матиас Плацек, който се оттегли от ръководството на Германо-руския форум за дружба. Плацек бе един от защитниците на Русия и се застъпваше за диалог с Москва. Давайки оставка, той написа:

„Не вярвах, че може да се стигне до нападение на Украйна. Преценката ми явно е била дълбоко погрешна и затова понасям последствията сега“.

Премиерката на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезинг разпусна спорната природозащитна фондация, която бе създадена около „Северен поток“ 2 с претенцията, че защитава екоинтересите в региона. Тя обаче бе остро критикувана, че се финасира от „Газпром“, целите й не са ясни и де факто работи за руски интереси.