Внесеното от правосъдната министърка Надежда Йорданова във ВСС искане за уволнението на Иван Гешев е опит за "неправомерен политически натиск върху прокуратурата, преследващ нелегитимни цели".

Това обявиха от пресцентъра на главната прокуратура във фейсбук.

Искането на Йорданова се базирало на "неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани продължително време в Министерство на правосъдието".

Ето и пълният текст на главната прокуратура:

"Свидетели сме на поредното неоснователно искане, насочено персонално срещу главния прокурор, чието разглеждане е от компетентността на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Фактът, че и това искане се базира на неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани продължително време в Министерство на правосъдието, сочи само и единствено за неправомерен политически натиск върху прокуратурата, преследващ нелегитимни цели.

От разпространеното прессъобщение на Министерство на правосъдието e видно, че в политическото му ръководство е налице дълбоко непознаване на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, респективно регламентираните в тях правомощия на главния прокурор.

Прокуратурата е убедена, че в хода на публичното обсъждане ще стане напълно ясна и пълната правна несъстоятелност на внесеното от политика г-жа Йорданова искане във ВСС."